У Литві розпочалися президентські вибори та референдум: усі деталі
У Литві розпочалися президентські вибори та референдум: усі деталі

У Литві розпочалися президентські вибори та референдум: усі деталі

У Литві 12 травня відбуваються вибори, під час яких громадяни обиратимуть главу держави на найближчі 5 років. Згідно з останніми опитуваннями, фаворитом виборчих перегонів є чинний глава держави Гітанас Науседа.

Крім того, цього дня громадяни Литви зможуть взяти участь у референдумі. Про це повідомляє видання Delfi.

На посаду президента Литви претендують 8 кандидатів: чинний глава держави Гітанас Науседа; висунута консерваторами прем'єр Інгріда Шимоніте; представник Партії свободи, колишній голова Конституційного суду Дайнюс Жалімас; самовисуванець Ігнас Вегелі; самовисуванець Едуардас Вайтку; засновник партії "Німанська зоря" Ремігіюс Жемайтайтіс Гедрімас Єглінскас, висунутий Спілкою демократів "В ім'я Литви"; голова Партії праці Андрюс Мазуроніс.

Переможцем вважається кандидат, який отримав понад 50% голосів. У випадку, якщо жодному з кандидатів не вдалося досягти більшості, через два тижні організується другий тур, до якого зазвичай виходять два кандидати, які отримали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Також у ході першого туру президентських виборів проводиться і референдум про множинне громадянство. Пропонується виключити із Конституції положення, яке забороняє мати подвійне громадянство.

За інформацією Deutsche Welle, у центрі передвиборчої кампанії була війна в Україні та її наслідки для національної безпеки Литви, а також соціально-політичні теми.

Аналітики звертають увагу, що Литва є членом Євросоюзу та НАТО та межує з російським ексклавом Калінінградська область та Білоруссю. Найближчими роками ця країна стане важливою базою для можливих військових операцій НАТО. На тлі змін ситуації у сфері безпеки в Європі та агресивних дій Росії Німеччина пообіцяла дислокувати на території Литви бригаду бундесверу чисельністю до п'яти тисяч військовослужбовців.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що країна приєднається до ініціативи щодо надання Україні систем протиповітряної оборони для захисту неба від ракетних та дронових атак Росії. Що саме передбачає допомога від Вільнюса у цьому питанні, не уточнюється.

Раніше повідомлялося, що 11 квітня Зеленський провів зустріч у Вільнюсі з президентом Литви Гітанасом Науседою перед участю у саміті Тримор'я. Головні теми – це зміцнення української ППО, забезпечення нагальних потреб Сил оборони України, а також консолідація міжнародної підтримки нашої держави.

Як повідомляв OBOZ.UA, литовський президент Гітанас Науседа та прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте впевнені, що Литва має допомогти Україні повернути чоловіків з українським громадянством призовного віку, які живуть за кордоном.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader