"Намагаються вгамувати свій фетиш", — Ступак про спроби атак РФ на Харківщину
"Намагаються вгамувати свій фетиш", — Ступак про спроби атак РФ на Харківщину

"Намагаються вгамувати свій фетиш", — Ступак про спроби атак РФ на Харківщину

Слід враховувати, що і Київщина, на жаль, захищена не ідеально. Було багато інформації, що є місця, де оборона побудована погано, зазначає військовий експерт.

Окрім постійних атак на Харківщину росіяни просто "розстрілюють" різними інформаційними фейками український інформаційний простір. І хоча Харківщина тримається, але окупанти не залишають спроб пробратись на Сумщину та Чернігівщину за допомогою своїх ДРГ. Про це в інтерв'ю Фокусу розповів військовий експерт та колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

За його словами, російський агресор діє за шаблонами нацистської Німеччини та закидує інформпростір ЗСУ закликами накшталт: "Український військовий, здавайся! Тебе чекає гарячий чай та братські обійми. Будемо разом відбудовувати нову Україну без фашистів". А в цілому, зазначає експерт, спроби захопити Харківщину є своєрідним фетишем окупантів після поразки так званої "російської весни", коли Одеса, Харків і Дніпро встояли від сепаратистів.

"На цей момент поки що верифіковано, що у прикордонних районах окупанти наростили угрупування в 30 тисяч солдатів, — зазначає Ступак. — Це поки що обмежена кількість людей і просто спроба чи розвідка боєм".

На інших напрямках, наприклад на Сумщині, росіяни не покидають спроб проникнень за допомогою ДРГ (диверсійно-розвідувальних груп), акцентує експерт. На жаль, зафіксовані вбивства мирних мешканців, яких диверсанти вбивали, щоб вони не ставали свідками й не розповідали ЗСУ куди ті направляються і в якій кількості.

"Чи можна очікувати активного наступу саме з боку Чернігівщині та Сумщини поки невідомо, — каже Ступак. — При цьому слід враховувати, що і Київщина, на жаль, захищена не ідеально. Було багато інформації, що є місця, де оборона побудована з рук вон погано. Чи то чиєсь самодурство, чи нестача грошей і часу — не зрозуміло".

Проте, на думку експерта, постачання літаків F-16, які Україна має отримати влітку, значно покращить ситуацію на фронті й це визнають самі окупанти. Хоча такі побоювання збоку росіян не варто сприймати на віру.

"За їхніми розрахунками, якщо в України буде 50-70 літаків, то для російської армії нічого доброго з цього не буде, — зазначає Ступак. — Але ці російські джерела треба сприймати дуже обережно, бо там може бути дезінформація".

В цілому за словами військового експерта, росіяни планують розпочати сезон полювання на винищувачі. Хочуть збивати їх на моменті підльоту, на моменті заходу, або повернення на базу. Плюс, звісно, є бажання знищити їх безпосередньо на місці базування балістикою, і росіяни зараз гадають, чи буде це Польща, Румунія чи Молдова, але цього ніхто не знає.

Нагадаємо, 13 травня начальник Вовчанської ГВА говорив, що фортифікації навколо міста в Харківській області будували, але "можливо, не так щільно". Річ у тім, що населений пункт розташований усього за чотири кілометри від кордону з Росією, тому противник регулярно намагався атакувати українських військових.

Теги за темою
Збройні сили України Харків
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader