Київський двірник використовував прапор України як ганчірку для трави
Київський двірник використовував прапор України як ганчірку для трави

Київський двірник використовував прапор України як ганчірку для трави

У Києві комунальний працівник використав державний символ країни з господарською метою. Працівник з Деснянського району столиці поклав у прапор скошену траву, що викликало обурення користувачів соцмереж. Про інцидент повідомив на своїй сторінці у фейсбуці киянин Вадим Бондаренко.

Яке покарання передбачає такий вчинок

Місцевий двірник, імовірно, вирішив, що старий, спущений Державний прапор більше не має цінності і тому його можна використовувати в інших цілях.

Це так тепер робиться – в державний прапор траву збирають?! Ви взагалі в курсі, що люди життя своє віддають за те, щоб цей прапор майорів над Україною? Це – наруга над державною символікою,
– написав Вадим Бондаренко.

Про інцидент повідомили Нацполіцію, вона вже почала перевірку та слідчі дії. Варто зазначити, що навіть після списання прапор не перестає бути державним символом країни. Згідно з правилами використання прапора, він не повинен торкатись землі чи підлоги під час вивішування, на ньому не можна розміщувати предмети, емблеми, прикраси. Сам прапор не можна використовувати як прикрасу чи декорацію.

Дії комунальника можуть підпадати під статтю Кримінального кодексу України про наругу над державними символами, що передбачає штраф від 17 до 68 тисяч гривень і арешт до півроку та позбавлення волі строком до 3 років. Втім, вказана стаття передбачає саме публічну наругу над символом з прямим умислом.

Київський двірник використовував прапор України як ганчірку для трави - Фото 1

Користувач Вадим Бондаренко повідомив про наругу та закрив свій профіль / Скріншот з фейсбук Вадима Бондаренка

Це не перший випадок наруги над прапором України

  • На Львівщині в листопаді 2023 року місцеві жителі скинули державний прапорз флагштока та підпалили його. У Бориславі двоє 30-річних жінок та 27-річний чоловік поглумилися над прапором України, встановленим біля місцевої школи.
  • Ще один гучний інцидент стався у січні 2024 року. У мережі з'явилися знімки порноакторки Анастасії Мітіної, відомої як Anna Ralphs, на яких вона красується з українським прапором та гербом, прикривши ними свої інтимні частини тіла. Фотографії, зроблені Пітером Хеагре, викликали хвилю обурення серед українців, зокрема серед військових.
  • Зазнає наруги не лише державний прапор, а й захисники, які щоденно віддають за нього своє життя на фронті. У Житомирської області в ніч на 23 березня невідомі пошкодили могилу військового. Зловмисника вдалося оперативно знайти – ним виявився місцевий 39-річний житель Романівської громади. Як зізнався чоловік, він пошкодив могилу через ревнощі.
  • В місті Марганець на Дніпропетровщині 28 квітня 2024 року вандали понівечили надгробки загиблих українських захисників. Невідомі понівечили могили двох загиблих воїнів. Два надгробки полеглих Героїв згоріли вщент. Один з них – Анатолій Кожемян.
Теги за темою
Кримінал
Джерело матеріала
loader
loader