У спадок від єдинорога: чи справді молоко бегемота рожеве і чому
У спадок від єдинорога: чи справді молоко бегемота рожеве і чому

У спадок від єдинорога: чи справді молоко бегемота рожеве і чому

Дослідники розповіли, у яких випадках молоко гіпопотама може набувати рожевого відтінку і чи небезпечно це для дитинчат.

Чутки про те, що молоко бегемотів (Hippopotamus amphibius) рожеве, поширилися в Мережі багато років тому багато в чому завдяки публікації National Geographic, яка написала про це на своїй сторінці в соціальних мережах. Але наскільки подібне твердження близьке до правди? Вчені розповіли все, що відомо науці, пише Live Science.

За словами професора біології в Університеті штату Сан-Дієго і співголови групи фахівців з бегемотів Ребеки Льюїсон, вона ніколи раніше не чула про те, що молоко бегемотів може бути рожевим. Однак дослідниця уточнила, що знає, звідки могли з'явитися подібні чутки.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Річ у тім, що "піт" гіпопотама дійсно рожевого кольору. Вчені провели низку досліджень, щоб зрозуміти, чим це зумовлено. За словами Льюїсон, вони виявили, що це зовсім не "піт", а шкірний секрет, який являє собою комбінацію сонцезахисного крему, антибіотиків і протимікробних сполук.

По суті, "піт" бегемота являє собою маслянистий секрет, що виділяється слизовими залозами тварини. Часом він може набувати червоного відтінку, через що його прозвали "червоним потом" або "кривавим потом". Але, за словами вчених, це зовсім не піт і вже точно не кров, а комбінація гіпосудорової й нор-гіппосудорової кислот — речовин, що відіграють важливу роль у захисті здоров'я бегемота.

Льюїсон зазначає, що червоний і помаранчевий пігменти є небензолоїдними ароматичними сполуками, які є кислотними та мають антибіотичні, а також сонцезахисні властивості.

Відомо, що саме ця речовина зволожує шкіру бегемотів, даючи їм змогу зберігати прохолоду та захиститися від шкідливих бактерій. Зазначимо, що на шкірі гіпопотамів постійно присутні порізи та подряпини, водночас вони проводять по 16 годин у каламутній воді на день, і все ж їм вдається звести ризики зараження до мінімуму. Як правило, подряпини й порізи на їхній шкірі повністю загоюються — все це завдяки "рожевому поту".

Насправді цей секрет безбарвний, проте перебування на сонці поступово робить його червоним, рожевим або помаранчевим у міру полімеризації пігменту на сонці. Наприклад, через кілька годин після перебування на сонці секрет і зовсім стає коричневим.

Льюїсон припускає, що цей секрет може змішуватися з молоком самки бегемота, яка годує груддю, внаслідок чого створюється хибне враження про те, що її молоко рожеве. Водночас за словами куратора відділу харчування зоопарку і ботанічного саду Цинциннаті Барбари Генрі, рожеве молоко також може бути ознакою проблем зі здоров'ям, а саме з кров'ю.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розкрили "гучну" таємницю африканських бегемотів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader