Парламент Грузії остаточно затвердив закон про “іноагентів”
Парламент Грузії остаточно затвердив закон про “іноагентів”

Парламент Грузії остаточно затвердив закон про “іноагентів”

Попри протести громадян, депутати Грузії затвердили законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у третьому читанні. Це рішення було прийняте парламентом 14 травня. Законопроєкт, який також відомий як закон про «іноагентів», став об’єктом порівняння з аналогічним законом в Росії.

Хоча десятки тисяч громадян Грузії виразили своє незадоволення, 84 депутати проголосували за спірне законодавство, представлене правлячою партією «Грузинська мрія». Зауважимо, що 30 опозиційних депутатів виступили проти його прийняття.

Згідно з новим законом, передбачено створення реєстру «іноагентів», у якому будуть внесені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, що отримують фінансування з-за кордону у розмірі більш ніж 20%. Ці суб’єкти будуть зобов’язані публікувати річні фінансові звіти.

Раніше, приблизно 50 тисяч громадян Грузії вийшли на марш протесту проти закону про «іноагентів» в Тбілісі. Це не перший раз, коли мешканці країни висловлюють свою думку щодо цієї спірної ініціативи влади.

Під час протестів біля парламенту 13 травня грузинський спецназ застосував насильство проти протестувальників, а депутатів, які прибули у внутрішній двір на автомобілях, зустріли з вигуками «раби».

Джерело матеріала
loader
loader