Наступ на Харків: інженери ЗСУ масово замінували підходи до оборонних рубежів, — Генштаб
Наступ на Харків: інженери ЗСУ масово замінували підходи до оборонних рубежів, — Генштаб

Наступ на Харків: інженери ЗСУ масово замінували підходи до оборонних рубежів, — Генштаб

Українські інженери та сапери з перших днів 2024 року зводили рубежі оборони на Харківщині, заявили у Генштабі. Там кажуть, що були встановлені десятки тисяч мін.

Сили підтримки ЗСУ займались інженерними укріплювальними роботами на фортифікаційних лініях перед наступом РФ на Харків. Серед іншого, на Харківщині вони встановили десятки тисяч мін, щоб завадити просуванню російських військ. Про роботу інженерів Сил підтримки пресслужба Генштабу ЗСУ розповіла у дописі на сторінці Facebook.

Наступ РФ на Харків та лінія оборони

Українське командування стверджує, що сапери Сил підтримки працювали над захистом Харківської області. Зокрема, у перші місяці 2024 року десятки тисяч мін встановили на підходах до оборонних рубежів ЗСУ.

У дописі також перелічили, чим ще займаються Сили підтримки:

  • будівництво фортифікацій;
  • встановлення загороджень — мінно-вибухових та невибухових.
Наступ РФ на Харків - Генштаб про міни, допис 14 травня
Фото: Скриншот

Пресслужба Генштабу також опублікувала кілька світлин, які ілюструють роботу саперів Сил підтримки. На одному фото — боєць, який обережно кладе вибуховий пристрій у землю.

Наступ РФ на Харків - сапер викладає міну на підготовлену поверхню
Фото: Генштаб ЗСУ

На інших двох — підготовка міни до роботи та загортання її у землю. Де саме зроблені кадри роботи саперів — на Харківщині чи на іншій ділянці фронту — не вказується.

Наступ РФ на Харків - сапер закопує міну перед оборонними рубежами
Наступ РФ на Харків - сапер готує міну до спрацювання

Тим часом напередодні, 13 травня, про побудову лінії фортифікацій розповів командувач Сил підтримки, генерал-майор Дмитро Герега. Він наголосив, що інженерам складно працювати на передньому краї, перебуваючи під загрозою російських обстрілів. Однак вони працюють і для будівництва використовують дерев'яні бруси (легко встановити і замінити, менше уламків при влучанні) та бетонні конструкції (для опорних пунктів та вогневих точок). Також є спеціальний антидроновий захист, пояснив командувач на порталі "Aрмія Inform".

Наступ РФ на Харків - як виглядають фортифікації
Фото: Армія Inform
Наступ РФ на Харків - як виглядає бліндаж ЗСУ
Фото: "Армія Інформ"

Бої у Вовчанську і ситуація на кордоні 14 травня

Зазначимо, Генштаб ЗСУ зранку 14 травня повідомив, що під час наступу на Харків ворогу вдалось витіснити українських бійців з села Лук'янці. Крім того, відбуваються стрілецькі бої у Вовчанську, розташованому на північний схід від обласного центру. Тим часом після початку бойових дій 10 травня один з українських військових зауважив, що не помітив особливо потужних фортифікацій, які б захищали кордон на Харківщині. У відповідь голова Вовчанської військової адміністрації заявив, що лінію оборони будували, але вона, ймовірно, не була досить "щільною" через рельєф та обстріли ЗС РФ.

Нагадуємо, 14 травня голова ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що ЗСУ відчувають дефіцит резервів через бої на півночі Харківщини. Також розвідник прогнозує можливий наступ росіян на Суми.

Теги за темою
війна Харків Харківська область
Джерело матеріала
loader