The Washington Post повідомив, що під час наступу росіян на Харківщині у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
The Washington Post повідомив, що під час наступу росіян на Харківщині у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink

The Washington Post повідомив, що під час наступу росіян на Харківщині у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink

Українські військові використовували розвідувальні дрони для щоденного спостереження за тим, як Росія неухильно нарощує сили для можливого нападу

У перший день нещодавнього російського наступу в Харківській області термінали Starlink, які використовують бійці ЗСУ, вийшли з ладу, повідомляє The Washington Post. 

За даними видання, 125-та бригада територіальної оборони України, що розтягнулася приблизно на 43-кілометровій ділянці кордону Харківської області з Росією, використовувала розвідувальні дрони для щоденного спостереження за тим, як Росія неухильно нарощує сили для можливого нападу. 

«Але того ранку, 10 травня, бригада втратила всі відеотрансляції через російські радіоелектронні перешкоди», - пише WP. 

Видання зазначає, що термінали Starlink вийшли з ладу. 

«У певний момент ми залишилися повністю сліпими. Це була найбільша проблема, ми не бачили, як вони пересувалися, ми працювали тільки по рації або телефонами, де вони ще працювали», - сказав журналістам командир підрозділу дронів з позивним «Артист». 

Нагадаємо, що раніше видання УП писало, що коли Україна вперше спробувала застосувати морські дрони проти російських судену Севастопольській бухті у вересні 2022 року, за 70 км від цілі зник зв'язок зі «старлінками» мільярдера Ілона Маска.

Вмовити Маска ввімкнути зв'язок не вдалося, тож Україні довелось модифікувати безпілотники. 

За даними з нової біографії «Ілон Маск» авторства Волтера Айзексона, торік Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу кримського узбережжя, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот.

Сам мільярдер після розголосу інформації про цей уривок в біографії заявив, що торік не давав указівок своїм фахівцям відімкнути супутникову мережу Starlink біля Криму, оскільки, за його твердженням, вона там узагалі не працювала.

На технологічній конференції «All-In Summit» Маск заявив, що не міг увімкнути Starlink через американські санкції проти Росії, запроваджені через анексію півострова. За словами бізнесмена, для підключення потрібен був дозвіл влади США, а отримати його нібито не було часу, оскільки прохання від української сторони надійшли «посеред ночі».

У липні 2023 року Міністерство оборони США схвалило угоду з компанією SpaceX про купівлю для України терміналів Starlink, які засновник компанії Ілон Маск не зможе відключати за власним бажанням. Пентагон отримає контроль над визначенням зони дії інтернет-сигналу Starlink на території України, щоб ці нові пристрої могли виконувати «ключові функції і певні місії». У вересні в Пентагоні підтвердили укладення угоди із компанією Starlink мільярдера Ілона Маска для допомоги Україні. 

Читайте також: 

  • Росіяни почали активніше використовувати Starlink на передовій. ГУР підтвердило інформацію (ФОТО)
  • Bloomberg: Пентагон та SpaceX обмежили використання терміналів Starlink російськими військовими

Фото: Starlink, The Verge

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Збройні сили України Харків
Джерело матеріала
loader
loader