В Україні готові мобілізуватись до п’яти тисяч засуджених
В Україні готові мобілізуватись до п’яти тисяч засуджених

В Україні готові мобілізуватись до п’яти тисяч засуджених

В Україні готові мобілізуватись до п’яти тисяч засуджених

Однак це ще не означає, що всі вони пройдуть ВЛК.

Близько чотирьох із половиною тисяч засуджених в Україні погодилися із тим, що потрібно ухвалюватизакон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу, розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв'ю «Главкому».

Вона повідомила, що ще до прийняття закону, у квітні, Мінюст провів опитування серед ув’язнених, де їх запитали,  чи потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення засуджених шляхом укладання контракту на військову службу.

«4,5 тис. засуджених відповіли: «Так». При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію», - зазначила замміністра.

Вона також додала, що до уваги не брали і стан здоров’я респондентів чи їхню мотивацію.

Відповідаючи на запитання про боєздатність українських засуджених, Висоцька зазначила, що серед понад 20 тисяч людей у виправних закладах країни 4 тисячі мають діагностовані суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛ, гепатит, туберкульоз та не можуть бути мобілізовані.

Видання зазначає, що станом на середину травня 2024 року в виправних закладах України відбували покарання 27471 засуджений, у тому числі 1538 жінок та 51 неповнолітня особа.

Раніше міністр юстиції Денис Малюська заявив, що із закладів позбавлення волі в Україні на разі можна мобілізувати від 10 до 20 тисяч осіб із врахування прийнятого на початку травня закону про мобілізацію засуджених.

Джерело матеріала
loader
loader