Інвестори очікують від держави рішучих дій для порятунку енергетики – УВЕА
Інвестори очікують від держави рішучих дій для порятунку енергетики – УВЕА

Інвестори очікують від держави рішучих дій для порятунку енергетики – УВЕА

Держава має виконати ряд важливих рішень в секторі електроенергетики, які допоможуть вирішити боргову кризу і що пришвидшить відновлення пошкоджених потужностей та стимулюватиме розвиток нової розподіленої генерації.

Про це заявила Українська вітроенергетична асоціація, зазначаючи, що певні кроки держава на зустріч більш гнучкої, розумної, стійкої та сталої енергетичної системи вже зробила. Водночас, сучасна ситуація в енергосистемі вимагає ще більш оперативного реагування та ще більш рішучих політичних рішень і дій. 

"Нарощення потужностей розподіленої генерації сьогодні напряму залежить саме від того наскільки швидко і ефективно будуть усунуті актуальні проблеми на ринку", – підкреслюють інвестори.

На їхню думку, серед пріоритетних до вирішення проблем – погашення заборгованості перед усіма учасниками ринку та виробниками з ВДЕ, зокрема, й прийняття економічно-обґрунтованого тарифу на передачу для "Укренерго".

"УВЕА закликає Уряд знайти фінансовий ресурс для Енергоатом (кредити чи облігації), щоб обнулити весь борговий ланцюжок – ДП "Гарантований покупець", ПУПи, ОСРи, Укренерго та, звичайно ж, виробники з ВДЕ, заборгованість перед якими становить 17 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, з березня цього року Енергоатом почав знову накопичувати борги за ПСО з компенсації пільгового тарифу на електроенергію для населення, недоплативши Гарпоку 5,1 млрд грн. У квітні борги збільшилися ще на 11,2 млрд грн.

Окрім того, на думку інвесторів, держава має врегулювати цінову політику на енергоринку, зокрема скасування невиправданих прайс-кепів, оскільке це блокує можливість комерційного імпорту в деякі години.

Також в УВЕА закликали державу виконати необхідні рішення для остаточного запуску "зелених" аукціонів.

"Зі скасованим "зеленим" тарифом і відсутніми аукціонами не залишається жодного механізму державного стимулювання розвитку ВДЕ в Україні, що погіршується відсутністю ринкових цін на електроенергію", – підкреслили інвестори.

Як повідомлялося раніше, згідно з заявою Федерації роботодавців України, промислові підприємства в умовах відключень електроенергії мають намір розбудовувати систему розподіленої генерації в Україні і тому запропонували державі виконати перелік пріоритетних стратегічних рішень для стимулювання реалізації проєктів нової енергетики.Свої пропозиції ФРУ направила Прем'єр-міністру Денису Шмигалю та Голові НКРЕКП Валерію Тарасюку.

Джерело матеріала
loader
loader