Дослідники можуть розгадати справжню таємницю походження Мони Лізи
Дослідники можуть розгадати справжню таємницю походження Мони Лізи

Дослідники можуть розгадати справжню таємницю походження Мони Лізи

Так, американська геологиня Енн Піцоруссо стверджує, що визначив пейзаж у знаменитій роботі Леонардо да Вінчі як пейзаж певного міста на півночі Італії. Водночас деякі експерти не погоджуються з цим.

Натомість Піцоруссо наполягає, що туманний пейзаж нагадує місто Лекко на півночі Італії. На геологічній конференції, яка нещодавно відбулася в Лекко, Піцоруссо сказала, що вона визначила південно-західні Альпи, що виходять на місто, ключовим елементом фону найвідомішої у світі картини, яка зберігається в паризькому Луврі.

Раніше вона досліджувала геологічні зображення в мистецтві Леонардо да Вінчі, представивши результати у своїх книгах:

  • "Геологічні зображення Богородиці з немовлям зі святою Анною" (2021),
  • науковій статті "Геологія Леонардо: автентичність Діви Скелі" (2017).

Однак британський історик мистецтва Мартін Кемп відкинув цю ідею. Він переконаний, що митець переробив пейзаж.

Були й інші теорії щодо таємничої мізансцени. У книзі 2013 року під назвою Codice P (Код P) геоморфолог Олівія Нескі з Університету Урбіно та художниця Розетта Борчіа стверджували, що ландшафт є Монтефельтро, який видно з висоти долини Вальмареккья на півночі Італії.

Що варто знати про портрет Мона Лізи

Картина "Мона Ліза", також відома як "Ла Джоконда", є одним із найвідоміших художніх творів у світі, створеним італійським майстром Леонардо да Вінчі. Вона була написана приблизно між 1503 та 1506 роками, під час Ренесансу, і, можливо, праця над нею тривала до 1517 року. Картина зображує жінку, яка сидить зі схрещеними руками та м'яко посміхається, викликаючи численні дискусії про її посмішку і загадковий вираз обличчя.

Мона Ліза славиться своєю винятковою технікою "сфумато", яка дозволяє досягти м'яких переходів між кольорами і тонами, що надає образу особливої глибини та реалістичності. Картина вражає глибиною психологічного портрету та майстерністю виконання.
Джерело матеріала
loader
loader