Куди поїхати за дешевою олією, овочами та м'ясом: порівняння цін у супермаркетах
Куди поїхати за дешевою олією, овочами та м'ясом: порівняння цін у супермаркетах

Куди поїхати за дешевою олією, овочами та м'ясом: порівняння цін у супермаркетах

Питання про те, де продукти дешевші – в Україні чи Європі – регулярно викликає запеклі суперечки. Журналісти провели порівняння цін у супермаркетах п'яти країн і виявив, що деякі продукти в Європі справді дешевші, ніж в Україні.

Для порівняння Фокус обрав чотири європейські країни: Польщу, Румунію, Латвію та Естонію.

Вершкове масло фальшують
Вершкове масло фальшують

Різниця в ціні на олію

Так, пачка вершкового масла 82% в Україні коштує від 76,80 грн за 180 г до 168,10 грн за 200 г. У Польщі 200-грамову пачку олії можна купити за 6,25 злотих (приблизно 62,27 грн), а по акції – лише за 4 злотих (близько 39,84 грн).

В Естонії польська олія коштує 0,92 євро (близько 39,33 грн) за 200 г, що навіть дешевше, ніж у Польщі.

Експерт Світового банку Оксана Руженкова пояснює, що у Польщі та країнах Балтії молочні продукти дешевші через розвинене тваринництво та високі надої.

Польща переробляє 60% своєї сільськогосподарської продукції та має потужні переробні підприємства, побудовані на гранти від ЄС.

Рис, макарони, картопля / фото: Pixabay

Різниця в ціні на рис

Ціни на рис в Україні знаходяться на середньому рівні, порівняно з іншими країнами. У Польщі та Румунії рис коштує трохи дешевше, а в країнах Балтії значно дорожче.

Раніше рис в Україні вирощували на півдні Херсонської області та в Криму, але після анексії Криму та руйнування Каховської ГЕС виробництво рису припинилося, що призвело до збільшення імпорту. Вже у перший рік війни Україна витратила на закупівлю рису за кордоном на 60% більше, ніж у 2021 році.

Олег Пензін каже, що рис – це імпортний товар для всіх країн, і його ціна залежить від умов постачання та обсягу ринку. У країнах Балтії ринок невеликий і споживання рису там низьке, тому ціни високі. У Румунії та Польщі ринки більші, і ціни відповідно нижчі.

Ціни на продукти у різних країнах Європи / фото: Фокус
Ціни на продукти у різних країнах Європи / фото: Фокус

Різниця в ціні на овочі та фрукти

Банани, наприклад, у Румунії коштують у півтора рази дешевше, ніж в Україні, а в Естонії – вдвічі дешевше. Олег Пензін пояснює це логістичними труднощами в Україні, включаючи високі страхові збори, блокування кордонів та псування товарів на кордоні.

Усі ці фактори збільшують вартість імпортних товарів в українських супермаркетах.

Польща виробляє багато цибулі, тому її відносно низькі ціни зрозумілі. Низькі ціни на картоплю в Естонії та Румунії можуть пояснюватись імпортом білоруської картоплі та внутрішнім виробництвом в Естонії.

Поляки активно займаються виробництвом та зберіганням картоплі та цибулі, розвиваючи цей бізнес, що дозволяє зберігати великі обсяги врожаю до весни та літа та знижувати ціни.

М'ясо, фото: Pixabay
М'ясо, фото: Pixabay

Різниця в ціні на м'ясо та птицю

Незважаючи на те, що багато українських споживачів скаржаться на високі ціни на м'ясо та птицю, куряче філе в Україні виявилося дешевшим, ніж у багатьох інших країнах.

Винятком є ​​лише Польща, де курятина коштує ще дешевше. У Польщі виробництво курятини зосереджено в руках мікро та малих фермерів, які займаються цим у величезних обсягах.

Додатково на ціни впливає імпорт українського курячого м'яса до ЄС, що спричиняє невдоволення серед європейських фермерів, а також українські підприємства з виробництва курятини, які вже працюють у Європі.

На думку Олега Пендзіна, польські виробники курятини одержують значні дотації, що дозволяє утримувати ціни на приємному для покупців рівні.

У Європі існує безліч видів дотацій: на гектар землі, на кожну птицю, яйце, голову великої рогатої худоби. У Польщі особлива увага приділяється дотаціям на тваринництво, оскільки сільське господарство країни значною мірою залежить саме від цього сектору, адже зростає там не так багато культур.

Джерело матеріала
loader
loader