Відрижку і метеоризм корів перетворили на алмази: як учені провернули цей трюк
Відрижку і метеоризм корів перетворили на алмази: як учені провернули цей трюк

Відрижку і метеоризм корів перетворили на алмази: як учені провернули цей трюк

Дослідники знайшли спосіб не просто зменшити кількість викидів метану в атмосферу Землі, а й перетворити його на скарби.

Людей більше не лякають кліматичною кризою, вчені наполягають — вона вже тут і перші наслідки людство вже відчуло на собі: на світ обрушилися хвилі тепла, посухи та лісових пожеж. При цьому кількість викидів парникових газів в атмосферу Землі продовжує збільшуватися, попри всі спроби знизити її, пише Metro.

Тоні Фаделл, який є співавтором iPod і iPhone, виступив на фестивалі Starmus у Братиславі, в основі якого лежить наука і мистецтво. Він заявив, що світ нарешті почав усвідомлювати загрозу не тільки вуглекислого газу, але також і метану, який не зберігається в атмосфері планети так довго як CO2, але нагріває її в рази швидше.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За минулі роки Тоні Фаделл створив безліч компаній і продуктів по всій планеті, які люди використовують протягом багатьох років і продовжують використовувати сьогодні. Сьогодні частина його проєктів також спрямовані на те, щоб захистити планету від кліматичної кризи та зміни клімату.

Раніше Фаделл створив компанію Nest, що займається інтелектуальними термостатами й димовою сигналізацією, яку Google купив у нього за 2,5 мільярда фунтів стерлінгів у 2014 році. Частину з цієї угоди прибутку він бізнесмен вклав у допомогу в боротьбу зі зміною клімату, зокрема профінансував проєктування і будівництво супутника MthanSAT, що дає змогу виявити точки витоку метану по всьому світу.

Фактично новий супутник діятиме як метановий патрульний, який з легкістю зможе виявити порушника в будь-якій точці земної кулі. Однак родовища викопного палива зовсім не є єдиними джерелами метану на планеті.

Вчені навчилися перетворювати біометан на алмази
Фото: Sci Tech Daily

Раніше вчені з'ясували, що корови, а точніше їхня відрижка і продукти метеоризму, є великими виробниками газу, що утримує в атмосфері Землі значно більше вуглецю, ніж CO2. За словами Тоні Фаделла, він також створив компанію Diamond Foundry, яка використовує біометан із землі, гною або тварин, а потім перетворює його на алмази за допомогою зеленої енергії, тобто, вітру і сонця.

Зазначимо, що молекула метану, як і вуглекислого газу, включає вуглець. Вчені витягують вуглець і кристалізують його для створення алмазів. Сьогодні ці алмази здебільшого використовуються в електроніці, а тому навряд чи найближчим часом комусь вдасться отримати прикрасу з алмазів, зроблених з коров'ячої відрижки.

Фаделл також заявив, що вони з колегами працюють над тим, щоб скоротити кількість викидів метану в самому джерелі. Для цього компанія CH4 Global виробляє червоні морські водорості — передбачається, що додавання їх у раціон корів дасть змогу знизити відрижку і метеоризм на 80-90%.

Хоча метан не зберігається в атмосфері так довго, як CO2, за даними Програми ООН з довкілля, метан у 80 разів шкідливіший протягом 20 років після його викиду.

Раніше Фокус писав про те, що новозеландським фермерам доведеться заплатити за відрижку кожної овечки.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader