У Новій Зеландії за майже 30 тисяч доларів продали перо вимерлого птаха
У Новій Зеландії за майже 30 тисяч доларів продали перо вимерлого птаха

У Новій Зеландії за майже 30 тисяч доларів продали перо вимерлого птаха

Рідкісне перо вимерлого новозеландського птаха гуя було продано на аукціоні за 46 521 новозеландський долар (28 365 доларів США), що зробило його найдорожчим пером у світі. Очікувалося, що перо буде продано за 2000-3000 доларів, але кінцева ціна значно перевищила ці очікування.

Гуя (Huia) був священним птахом для маорі, а його перо носили лише вожді та люди з високим статусом. Останнє підтверджене спостереження гуя відбулося в 1907 році. Європейці, захоплені красою цього птаха, спричинили його вимирання через полювання.

На аукціоні Webb’s в Окленді перо було продано після запеклих торгів, де всі ставки робилися телефоном або онлайн. Голова декоративно-прикладного мистецтва аукціонного дому Лія Морріс зазначила, що цей зразок був одним із найкращих, які коли-небудь виставлялися на продаж. Перо зберегло свої кольори та не мало пошкоджень комахами, що підняло його ціну.

Перо гуя зареєстровано як taonga tuturu (справжній скарб) у Міністерстві культури та спадщини. Це означає, що його можуть купувати лише зареєстровані колекціонери, а перо не може залишати Нову Зеландію без дозволу. Інформація про постачальника та покупця залишилася конфіденційною, але відомо, що вони обидва живуть у Новій Зеландії.

На аукціоні були присутні близько 30 осіб. Коли торги завершилися, зал вибухнув оплесками, що, за словами Морріс, є рідкісним явищем на аукціонах.

Джерело матеріала
loader
loader