Виробники боєприпасів в Україні зможуть отримувати 25% прибутку: навіщо Кабмін оновив правила
Виробники боєприпасів в Україні зможуть отримувати 25% прибутку: навіщо Кабмін оновив правила

Виробники боєприпасів в Україні зможуть отримувати 25% прибутку: навіщо Кабмін оновив правила

В Україні підняли норму рентабельності під час виробництва боєприпасів до 25%. Це дозволить залучити більше інвесторів до виробництва зброї в Україні, що допоможе підприємствам розширити та модернізувати свої лінії.

Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів на засіданні 24 травня. Як зазначив глава уряду Денис Шмигаль, використання аналогічного механізму у сфері виробництва дронів дозволило за рік наростити їх випуск у 100 разів.

"За останні два роки ми суттєво наростили виготовлення власної зброї. Серед найуспішніших кейсів – революція у сфері виробництва різних типів дронів. Одним із факторів успіху стало залучення приватних виробників. Ми встановили для них норму рентабельності на рівні 25%, і в результаті виробництво дронів у нас за рік зросло у 100 разів. Сьогодні уряд затвердив ухвалу, яка встановлює той же рівень прибутковості для вітчизняних виробників боєприпасів", – відзначив Шмигаль.

За його словами, рішення дозволить виробникам розширити та модернізувати свої лінії. "Очікуємо також побачити нові компанії та нові інвестиції", – резюмував прем'єр-міністр.

Як уточнив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, відповідні зміни внесено до Порядку реалізації експериментального проекту з виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів. Документ доповнено новими положеннями:

  • встановлення рівня прибутковості виконавців державних контрактів (договорів) на виготовлення та постачання боєприпасів приватної форми власності у складі ціни, на рівні не більше ніж 25% виробничої собівартості таких товарів ;
  • надання можливості в окремих випадках здійснювати прийом виготовлених боєприпасів без залучення представництв державних замовників у сфері оборони.

До речі, у 2024 році депутати Верховної Ради ухвалили в цілому законопроєкт про включення прибутку підприємств, які працюють на забезпечення потреб безпеки та оборони, у ціну поставлених товарів та послуг. Це усунуло юридичну неточність, яка дозволяла державним аудиторам складати акти на виробників зброї через те, що їх прибуток є збитками для країни.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше німецька компанія Rheinmetall заснувала спільне підприємство з українським партнером з обслуговування та ремонту танків в Україні. У лютому 2024 року було заявлено, що у Мюнхені було підписано меморандум про виробництво боєприпасів Rheinmetall в Україні.

Після цього глава концерну Армін Паппергер повідомив, що Rheinmetall планує створити в Україні щонайменше чотири заводи. Вони будуть виробляти снаряди, військову техніку, порох та зенітну зброю.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader