День Києва: історія свята
День Києва: історія свята

День Києва: історія свята

День Києва: історія свята

Це свято немає фіксованої дати.

Щороку у столиці України відзначають День Києва. Це свято традиційно святкують в останню неділю травня. У 2024 році День Києва припадає на 26 травня.

Вже третій рік поспіль святкування проходитиме в умовах воєнного стану.

У 482 році було засновано Київ. До 1980-х років в Україні День Києва не відзначався. Ювілей (1500 років) Києва пишно відсвяткували у 1982 році, але про святкування потім забули на деякий час.

Лише з 1987 року утворилася традиція відзначати День Києва щороку.

Цікаві факти про Київ

  • За легендою, Київ заснували брати Кий, Щек і Хорив та їх сестра Либідь. На честь старшого з братів місто отримало свою назву, імена інших назвали вулиці, гори і квартали міста. На честь сестри Либідь назвали річку.
  • У столиці Україні є вулиця, якій вже понад 1000 років – Володимирська.
  • Хрещатик вважається найкоротшою столичною центральною вулицею в Європі, його довжина складає всього 1,3 кілометра. Але Хрещатик – це найширша серед головних вулиць міст Європи. Його  ширина становить 75 метрів.
  • Також у Києві є найглибша станція метрополітену у світі – метро «Арсенальна». Її глибина сягає 105 метрів.
  • На вулиці Прорізній знаходиться єдиний у світі музей проїзних квитків.
  • У Києві знаходиться пам'ятник «Батьківщина-Мати» входить до п'ятірки найвищих у світі. Його висота становить 102 метри. Минулого року з пам'ятника демонтували радянський герб.

Російські окупанти намагалися захопити Київ у перші дні повномасштабного вторгнення в Україну. Вони обстрілювали столицю та окупували міста та селища Київської області. Після деокупації Ірпеня, Гостомеля та Бучі світу відкрилися звірства та тортури, які чинили загарбники.

Джерело матеріала
loader
loader