Незвичайну стародавню рибу виявили там, де її не повинно бути: як вона там опинилася
Незвичайну стародавню рибу виявили там, де її не повинно бути: як вона там опинилася

Незвичайну стародавню рибу виявили там, де її не повинно бути: як вона там опинилася

Дослідники виявили древній вид за 1,5 тисячі кілометрів від раніше відомого ареалу проживання риби.

Австралійська струмкова мінога (Mordacia praecox) належить до групи примітивних безщелепних риб. Дорослі особини можуть виростати в довжину до 15 сантиметрів і мають ряди гострих зубів, проте, на відміну від більшості видів міног, які використовують зуби для висмоктування крові, цей вид не паразитує, пише SciTechDaily.

Представники цього виду мешкають на дні струмків і живуть близько трьох років, харчуючись фільтрацією. Доросла фаза міног триває близько року і в цей період вони взагалі не харчуються. Раніше вчені вважали, що ареал проживання цього виду обмежується 170-кілометровою зоною берегової лінії недалеко від Вікторії та Нового Південного Уельсу.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Уперше австралійські струмкові міноги були помічені поблизу Нового Південного Уельсу, проте сьогодні вони вважаються вимерлими на цій ділянці. Загалом вид перебуває у вразливому становищі й офіційно значиться як вид, що перебуває на межі зникнення. Але все змінилося, після одного захопливого відкриття, коли доктор Люк Карпентер-Бундху з Австралійського інституту річок при Університеті Гріффіта виявив цей вид, що мешкає в струмках на К'гарі (острів Фрейзер). Зазначимо, що це місце розташоване майже за 1500 кілометрів від передбачуваного ареалу проживання австралійських струмкових міног.

Після виявлення стародавньої риби в незвичному місці, вчені зосередилися на пошуку інших ізольованих популяцій і виявили міноги в інших струмках Квінсленду. Таким чином дослідникам вдалося значно розширити географічний ареал австралійської струмкової міноги. Ба більше, цей вид офіційно став єдиним видом міног, що мешкають у тропічних водах.

Австралійська струмкова мінога, непаразитична безщелепна риба
Фото: David Moffatt

Зазначимо, що австралійська струмкова мінога вважається вимерлою там, де її було вперше описано. Основними факторами, що загрожують існуванню виду, вважаються:

  • відкладення опадів;
  • лісові пожежі;
  • людська діяльність.

У результаті, за словами дослідників, розширення географічного ареалу цього виду є важливим фактором для порятунку австралійської струмкової міноги від вимирання. Автори дослідження зазначають, що однією з найбільших загроз існування виду все ж таки є те, що їх надзвичайно складно ідентифікувати — на жаль, більшу частину життя австралійських міног надзвичайно складно відрізнити від своїх більш поширених родичів — кровосисних південних родичів.

Збереження цього виду особливо важливе, а особливо в умовах кліматичної кризи Землі. Очікується, що рівень моря значно підвищиться, внаслідок чого більша частина струмків, зокрема тих, де мешкають австралійські міноги, стануть солоними. Але завдяки цим новим відкриттям вчені будуть краще підготовлені до збереження цього незвичайного виду, що перебуває під загрозою зникнення.

Раніше Фокус писав про те, що кровопивці з морських глибин розсікають океан уже понад 450 млн років: пережили динозаврів і дерева.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader