26 годин у повітрі: транспортник C-130 ВПС США здійснив нечуваний політ над Тихим океаном
26 годин у повітрі: транспортник C-130 ВПС США здійснив нечуваний політ над Тихим океаном

26 годин у повітрі: транспортник C-130 ВПС США здійснив нечуваний політ над Тихим океаном

Американський транспортний літак C-130J не вирізняється комфортом, але це не завадило двом екіпажам пролетіти більше ніж 7000 миль від свого будинку на авіабазі в Техасі до Гуама.

Льотчики транспортного літака C-130J американських ВПС із 40-ї ескадрильї повітряних перевезень продемонстрували видатні можливості своєї машини, подолавши дистанцію понад 7000 миль під час нещодавньої місії. Всупереч некомфортним умовам всередині літака, екіпажі провели понад 26 годин у повітрі, досягнувши Гуама зі своєї бази в штаті Техас. Про це 29 травня повідомили оглядачі журналу Air & Space Forces Magazine.

Основна мета місії полягала в демонстрації максимальної витривалості літака та його екіпажів. Як розповів керівник місії майор Алекс Ліч, ідея полягає в тому, щоб провести місію максимальної витривалості, завдовжки 26 годин, з метою швидкого переміщення на театр військових дій, а потім виконання наступних завдань.

За його словами, турбогвинтовий літак C-130J, що має дальність польоту 1840 миль, не може долетіти до Гаваїв без додаткового палива. Однак 40-та ескадрилья мала секретну зброю — зовнішні паливні баки, що вміщують 7700 тонн бензину. Ці баки забезпечили машині без зупинок весь шлях від Техасу до Гаваїв, що раніше вважалося "нечуваним" для цього типу літаків.

Тяготи перельоту

Примітно, що літак вилетів із двома екіпажами, оскільки в одного було мало часу для відпочинку.

"Після першого зльоту ми практично заборонили другому екіпажу перебувати на льотній палубі. Ми хотіли, щоб вони відпочили морально і фізично настільки, наскільки це можливо", — сказав Ліч.

Але ситуацію ускладнили гучні двигуни та вібрації літака роблять, тому відпочинок став непростим завданням, зазначив майор. Водночас льотчики вийшли зі становища — вони повісили гамаки, щоб пом'якшити гуркіт, і виділили ділянку біля задньої стінки, де другому екіпажу не заважали б інші люди, які ходять туди-сюди.

Важливо У США підняли в небо одразу 12 бомбардувальників B-2 Spirit: що сталося (відео)

Загалом місія виявилася важливою в плані можливостей швидкого перекидання на військову базу систем залпового вогню HIMARS. Американські військові пояснили, що їхнє розміщення між островами є ключовим елементом бойового плану США в Тихому океані.

"Ці маленькі острови на півночі Філіппін надзвичайно важкодоступні для суден. Тому для нас можливість перелетіти з Гуама, який, вочевидь, є великим центром, вивантажити все обладнання, всіх людей, все пальне, необхідне для проведення бойових операцій у протоці Лусон, є дуже важливою у стратегічному плані", — підсумував Ліч.

Нагадаємо, на американській авіабазі Еллсворт, розташованій у Південній Дакоті, відбулася церемонія, присвячена початку будівництва нового комплексу з виробництва зброї. База була обрана командуванням ВПС США як місце для розміщення перших стратегічних бомбардувальників B-21 Raider.

Джерело матеріала
loader
loader