Військова техніка США може перетворитися на металобрухт без акумуляторів із Китаю
Військова техніка США може перетворитися на металобрухт без акумуляторів із Китаю

Військова техніка США може перетворитися на металобрухт без акумуляторів із Китаю

У Пентагоні дуже хотіли б знизити залежність від китайських батарей, але не знають як, адже китайські заводи виробляють до 80% від загальної кількості акумуляторів у світі.

Багато літій-іонних батарей, які живлять більшу частину військової техніки США, повністю або частково виробляються в Китаї. У Пентагоні стурбовані тим, що Пекін може посилити контроль над світовим ринком, особливо завдяки нещодавно створеній технології пише Defense One.

Згідно з оцінкою Міністерства оборони США за 2018 рік, доступ США до батарей для радіоприймачів, окулярів нічного бачення, дронів і багато чого іншого практично припинився через переведення виробництва в інші країни. Потреба Пентагону в батареях буде тільки зростати, тому що відомство планує впровадити величезну кількість електромобілів протягом наступного десятиліття.

У березні Інститут біоенергетики та біотехнологій Циндао (КНР) оголосив про нову технологію виробництва, яка дає змогу акумулятору заряджатися швидше і повільніше старіти, зберігаючи свою здатність утримувати заряд набагато довше і працювати в умовах екстремальних температур. Якщо Китай зможе вдосконалити технологію та інтегрувати її в стандартне виробництво літій-іонних акумуляторів, це може поліпшити становище країни в критично важливій галузі батарей, світовий ринок яких, за прогнозами, до 2028 року досягне майже трильйона доларів.

Китайський акумулятор CATL
Фото: Geely

В останнє десятиліття КНР надає батареям стратегічного значення, тому вона докладає масштабних зусиль щодо домінування в глобальних ланцюжках поставок літій-іонних акумуляторів, від видобутку корисних копалин до виробництва. Так, Китай збільшив свою світову частку у виробництві літію з 9,2% у 2018 році до 17,8% у 2023 році. Також відомо, що на частку китайських компаній припадає майже 30% світового видобутку кобальту.

І все ж, за даними Міжнародного енергетичного агентства, справжня сила Китаю полягає в переробці матеріалів (від 60 до 70% світової переробки літію і кобальту відбувається в КНР) і виробництві: країна виробляє майже 80% батарей. На одну компанію, Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), припадає 35% світового виробництва літій-іонних акумуляторів.

Важливо У Китаї винайшли водні батареї, які зберігають у 2 рази більше енергії, ніж літій-іонні

Виробництво Китаю зросло з 2,5 млрд одиниць у 2010 році до 19 млрд у 2020 році. І ці показники будуть тільки збільшуватися, оскільки багато країн виступають за екологічні ініціативи, а це означає, що попит на батареї зростає.

Раніше ми писали про те, що вчені з'ясували — літій-іонні батареї не підходять для дронів. Акумулятори БПЛА вертикального зльоту і посадки, що переносять важке корисне навантаження, дуже швидко розряджаються і стають непридатними. Їх потрібно істотно поліпшити, вважають дослідники.

Джерело матеріала
loader