Секретна добавка гарантує врожай: коли і як пересаджувати полуницю
Секретна добавка гарантує врожай: коли і як пересаджувати полуницю

Секретна добавка гарантує врожай: коли і як пересаджувати полуницю

Чи можна пересаджувати старі кущі полуниці - як отримати багатий і якісний урожай.

Полуниця є однією з найпоширеніших ягідних культур і користується заслуженою любов'ю серед багатьох людей у всьому світі. Урожайність суниці багато в чому також залежить від погодних умов вирощування.

Високої врожайності її можна досягти за допомогою багатьох чинників, йдеться в матеріалах міжвідомчого тематичного наукового збірника "Садівництво" Інституту садівництва Національної академії аграрних наук. Серед основних чинників науковці називають:

Що відомо про Інститут садівництва

Це головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, що спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур, удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід. Інститут розробляє технічні засоби для догляду за садами, ягідниками та розсадниками, створює нові технології тривалого зберігання плодів, сучасні технології та рецептури продуктів оздоровчого призначення. Науковці інституту займаються підвищенням біологічної цінності культур на основі екологічно чистих компонентів, повідомляє ІС НААН.

Як правильно вирощувати полуницю

Разом із врожайністю та високою стійкістю до несприятливих кліматичних умов ззовні, полуниця повинна мати високу стійкість до вірусних і грибних хвороб. Культура має бути витривалою до зберігання і транспортування, підлягати механізованому збиранню.

На підвищення врожайності полуниці впливає правильне застосування основних елементів чинних технологій, а також дотримання сучасних способів вирощування. Також важливо захищати культуру від шкідників і хвороб.

Де можна вирощувати полуницю

Ця культура невибаглива до типу ґрунту, росте навіть на бідних ґрунтах із підвищеною кислотністю. Високу врожайність має на легких за механічним складом чорноземах. При цьому вологість ґрунту і повітря залежить насамперед від природно-кліматичної зони. Рослини суниці можуть пристосуватися до різних ґрунтово-кліматичних умов, але посухостійкість їхня дуже низька.

Скріншот
/ sadivnytstvo.kiev.ua

Як отримати хороший урожай полуниці

Високий урожай можна отримати тільки при рівномірному постачанні ґрунту вологою на глибину 40 см. Культура особливо потребує поливів у періоди цвітіння, формування врожаю і збору ягід. Найменш стійкі до посухи кущі суниці у фази цвітіння і плодоношення.

Відомо, що полуниця витримує короткочасне затемнення, особливо в спекотний відрізок дня (з 12 до 15 години). Ця культура недостатньо зимостійка, проте присадкувата форма куща дозволяє їм витримати під снігом суворі зими.

Секретна добавка гарантує врожай: коли і як пересаджувати полуницю
/

Чим підживити полуницю

Садівникам рекомендують вносити тільки органічні добрива. Урожайність у таких умовах нерідко досягає високих показників.

Ростові процеси полуниці, її продуктивність та інтенсивність багато в чому залежать від абіотичних (температура, світло, вологість, поживні речовини) і біотичних (шкідники, збудники хвороб, бур'яни) факторів середовища.

Скріншот
/ sadivnytstvo.kiev.ua

Дивіться відео - чим корисна полуниця і в якій кількості її можна їсти:

Більше новин:

Джерело матеріала
loader