Tinder для планети. Найдавніша рослина на Землі використовує ШІ, щоб знайти собі пару
Tinder для планети. Найдавніша рослина на Землі використовує ШІ, щоб знайти собі пару

Tinder для планети. Найдавніша рослина на Землі використовує ШІ, щоб знайти собі пару

Дослідники використали штучний інтелект, щоб врятувати рослину, що з'явилася на планеті за мільйони років до динозаврів.

Encephalartos woodii — ймовірно, найсамотніша рослина на Землі. Вона з'явилася на планеті мільйони років тому, задовго до того, як Землю населяли динозаври. Однак сьогодні найдавніша рослина вважається вимерлою в дикій природі, а тому вчені використали штучний інтелект, щоб відшукати для єдиного відомого нам самця пару і дати виду надію на порятунок, пише IFLScience.

E. woodii є представником сімейства саговників, найдавніших зі збережених насіннєвих рослин на планеті. На жаль, у дикій природі представники цього виду востаннє зустрічалися 1895 року — рослина була знайдена в лісі Нгойе в Південній Африці та відтоді не потрапляла на очі вченим.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Проблема полягає в тому, що остання, знайдена людьми, рослина була самцем, а тому всі інші рослини, які з'явилися після 1895 року від неї, також є самцями. І все ж науковці не втрачають надію відновити популяцію шляхом природного відтворення, але для цього потрібно буде знайти самку цього виду.

У новому дослідженні група вчених використовувала дрони та штучний інтелект. Команда прочесала за допомогою дронів ліс Нгойе, який ніколи раніше не був досліджений повністю. Дрони оснащені мультиспектральною камерою, здатною вловлювати світло в п'яти різних діапазонах довжин хвиль, що допомагає відрізнити окремі рослини та їхні особливості. Площа всього лісу становить трохи понад 4000 гектарів і нещодавно вченим вдалося дослідити лише 78,5 гектара, що становить близько 2%.

Загалом вчені отримали 15 780 зображень, які їм ще належить проаналізувати. Щоб спростити завдання, вчені використовували штучний інтелект. За словами провідного автора дослідження, доктора Лаури Сінті, у своїй роботі вони використовували алгоритм розпізнавання зображень, що дає змогу впізнати рослину за формою. Команда створила зображення рослин і помістила їх у різні екологічні умови, щоб навчити ШІ розпізнавати їх.

Наразі дослідникам все ще не вдалося виявити відповідну жіночу рослину, проте вчені не впадають у відчай, адже фактично ними було обстежено лише 2% від загальної площі лісу.

Ще одним варіантом виходу із ситуації є зміна статі рослини. Вченим відомі випадки, коли рослини змінювали стать у відповідь на раптові зміни навколишнього середовища, наприклад, температуру. Тепер вчені сподіваються, що в них вийде викликати зміну статі й в E. Woodii.

Зазначимо, що після 300 мільйонів років існування на планеті саговники вважаються одними з найбільш загрозливих для зникнення рослин. У результаті повернення E. Woodii до нормального розмноження розміром популяції, ймовірно, стало б справжнім досягненням у світі ботаніки.

Раніше Фокус писав про те, що самка фламінго відклала своє перше в житті яйце у віці 70 років.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader