Знешкоджено міжнародну групу злочинців, які викрадали елітні автомобілі
Знешкоджено міжнародну групу злочинців, які викрадали елітні автомобілі

Знешкоджено міжнародну групу злочинців, які викрадали елітні автомобілі


До злочинної організації входило понад 50 громадян з різних країн – України, Франції, Іспанії, Польщі, Литви, РФ та інших.

У результаті міжнародної спецоперації правоохоронці ліквідували злочинну організацію, яка спеціалізувалася на викраденні автомобілів у країнах ЄС. Про це в п’ятницю, 31 травня, в Офісі генпрокурора України.

“Прокурори Офісу Генпрокурора, співробітники ДСР, ГСУ Нацполіції України спільно з колегами із Франції, Іспанії та Польщі, а також Європолу та Євроюсту викрили учасників міжнародної злочинної організації, яка спеціалізувалася на заволодінні транспортних засобів лізингових компаній в країнах ЄС. Для оперативного обміну інформацією між правоохоронцями були створені міжнародні оперативні та слідчі групи (OTF та JIT). А сама спецоперація отримала умовну назву Matador”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до злочинної організації входило понад 50 громадян з різних країн – України, Франції, Іспанії, Польщі, Литви, РФ та інших.

Злочинна організація мала чітку ієрархічну структуру, кожен знав свою роль. Там були вербувальники, перевізники, техніки, механіки й координатори.

“Учасники схеми орендували або брали в лізинг елітні автомобілі на документи підставних осіб. Вербувальники підшуковували їх в Україні. Забезпечували логістику під час переїзду та проживання. Після оформлення авто за підробленими документами перевізники доставляли транспортні засоби з місць оренди до визначеної адреси”, – йдеться в повідомленні.

Окремою гілкою угруповання були так звані “чорні механіки”, які несанкціоновано вимикали сигнали GPS і кустарно проводили заміну номерів.

Після повної підготовки спеціальна група легалізували автомобілі й продавала їх до третіх країн.

Повідомляється, що задокументовано причетність членів злочинної організації до 36 епізодів незаконного заволодіння елітними автомобілями в Іспанії, Франції, Швейцарії, Бельгії, Німеччини, Австрії, Португалії та Італії.

“У травні 2024 року правоохоронці одночасно провели близько 70 обшуків за місцями проживання фігурантів, а також переробки та збуту викрадених транспортних засобів на території України, Франції, Іспанії, Польщі, Латвії та Німеччини. Затримано 13 осіб – лідерів та основних учасників міжнародної злочинної організації”, – зазначають в Офісі генпрокурора.

Раніше повідомлялося, що в Україні під час міжнародної операції заарештовано трьох кіберзлочинців.

Через деякий час з’явилися подробиці знешкодження міжнародної мережі хакерів.



Теги за темою
авто
Джерело матеріала
loader
loader