В Україні зріс тариф на електроенергію: на скільки збільшаться суми у платіжках
В Україні зріс тариф на електроенергію: на скільки збільшаться суми у платіжках

В Україні зріс тариф на електроенергію: на скільки збільшаться суми у платіжках

Підвищення тарифів на електроенергію в Україні з 1 червня матиме неприємні наслідки не лише через зростання платежів за світло.

Як зазначив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в інтерв'ю УНІАН, паралельно зросте вартість обслуговування багатоквартирних будинків.

"У цю вартість закладено витрати на висвітлення місць загального користування, роботу ліфтів та насосної групи. У комплексі виходить, що платіжка зросте влітку в середньому десь на 400-500 грн.", - пояснив експерт.

За його оцінками, загальна сума додаткових надходжень, які розраховує Міненерго від підвищення тарифів, становитиме близько 45 мільярдів гривень. При цьому левова частка цих коштів осяде в обленерго та інших монополістів, і лише потім, можливо, сягне "Енергоатому".

Для компенсації подорожчання електроенергії малозабезпеченим громадянам потрібно близько 37-38 мільярдів гривень на субсидії. Але у держбюджеті на це грошей немає.

"Виходить, що держава все робитиме, щоб людям не виплачувати субсидії. І люди будуть останні 400-500 грн. платити за електроенергію всім цим монополістам, обленерго, олігархам та іншим", - констатує Попенко.

За його словами, збільшення тарифів у нинішніх умовах є невиправданим та ризикованим кроком, який лише посилить і без того скрутне становище українців. Адже сьогодні значна частина населення вже перебуває на межі бідності.

Також раніше українцям відповіли, що буде із субсидіями після підвищення тарифу на електроенергію.

Джерело матеріала
loader
loader