Астрофотограф зробив приголомшливі знімки крупним планом виверження плазми на Сонці
Астрофотограф зробив приголомшливі знімки крупним планом виверження плазми на Сонці

Астрофотограф зробив приголомшливі знімки крупним планом виверження плазми на Сонці

Було зроблено фотографії регіону сонячних плям, який став причиною сильних геомагнітних бур у травні.

Астрофотограф Ендрю Маккарті зробив приголомшливі зображення регіону плям на Сонці під назвою AR3697, з якого в травні відбувалися масштабні викиди плазми, а також там виникали сонячні спалахи класу Х, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Область сонячних плям, раніше відома як AR3664, а тепер називається AR3697, привернула особливу увагу вчених на початку травня. Із цього регіону вирвався потужний потік плазми, який попрямував у бік Землі, врізався в планету і став причиною виникнення найпотужнішої геомагнітної бурі класу G5.

Астрофотограф Ендрю Маккарті зробив приголомшливі зображення регіону плям на Сонці під назвою AR3697, з якого в травні відбувалися масштабні викиди плазми, а також там виникали сонячні спалахи класу Х
Фото: X (Twitter)

У першій половині місяця в цьому регіоні на Сонці виникали найпотужніші спалахи класу Х і не менш потужні корональні викиди маси. Потім деякий час регіон сонячних плям AR3697 був спрямований в інший бік, а не нашу планету. Але наприкінці травня Земля опинилася знову на лінії удару Сонця.

У першій половині місяця в цьому регіоні на Сонці виникали найпотужніші спалахи класу Х і не менш потужні корональні викиди маси
Фото: X (Twitter)

Як уже писав Фокус, у суботу, 1 червня в цьому регіоні виникло одразу 3 спалахи класу Х і під час останнього в космос також полетів потік плазми, який, як передбачається, має досягти Землі 3 або 4 червня.

1 червня в цьому регіоні виникло одразу 3 спалахи класу Х і під час останнього в космос також полетів потік плазми

Саме цей регіон на Сонці також привернув увагу астрофотографа Ендрю Маккарті, який за допомогою спеціального обладнання зробив фотографії минулих вибухів на Сонці. Саме спостереження за зіркою він продовжував кілька днів. У перший день спостережень Маккарті сфотографував сонячні плями відразу після появи колосального спалаху класу Х. У наступні дні він сфотографував петлі з плазми, які, здавалося, танцюють по поверхні Сонця.

Протягом четвертого дня зйомок області сонячних плям Маккарті зафіксував ще більше петель із плазми на Сонці, які спрямовує магнітне поле нашої зірки.

Дослідники космічної погоди вважають, що через те, що область AR3697 знову спрямована в бік Землі, хоча ще не повністю, то найближчими днями варто очікувати на нові потужні спалахи та викиди плазми. Ці події можуть призвести до появи геомагнітної бурі на Землі.

Фактично, будь-який корональний викид маси на Сонці, якщо він спрямований на нашу планету, може завдати удару по ній і викликати геомагнітну бурю
Фото: X (Twitter)

Фактично, будь-який корональний викид маси на Сонці, якщо він спрямований на нашу планету, може завдати удару по ній і викликати геомагнітну бурю.

Вчені вважають, що повністю регіон AR3697 на Сонці буде звернений у бік Землі вже у вівторок, 4 червня або в середу, 5 червня. Таким чином, будь-які значні викиди плазми під час сонячних спалахів можуть спровокувати виникнення геомагнітної бурі вже наприкінці цього тижня.

Активність Сонця продовжує наростати в міру наближення зірки до сонячного максимуму, тобто пікового періоду сонячної активності протягом 11-річного сонячного циклу.

Як уже писав Фокус, прибульці з космосу становлять загрозу для Марса і ситуація гірша, ніж передбачалося. Небезпечні астероїди становлять загрозу для місій на Марс, але також можуть багато чого розповісти про історію планети.

Також Фокус, що астрономи заявили про те, що виявили навколо кількох зірок потенційні структури, які могли бути створені не менш потенційними інопланетянами. Але автори нової статті вважають, що це зовсім інші об'єкти.

Теги за темою
Космос Земля
Джерело матеріала
loader
loader