Не на Харків: експерт назвав нові напрямки літнього наступу ЗС РФ
Не на Харків: експерт назвав нові напрямки літнього наступу ЗС РФ

Не на Харків: експерт назвав нові напрямки літнього наступу ЗС РФ

Український Генштаб надшвидко готує посилену лінію оборони під Краматорськом, пояснив Михайло Жирохов. Головний удар нового наступу РФ може бути спрямований і південніше — біля Покровська.

Російське командування через два тижні після наступу на Харків не кинуло у бій резерви. Натомість ворог сконцентрував значні сили на 200 км південніше, під Донецьком. Росіяни використали Харків як допоміжний напрямок, натомість влітку будуть наступати у зовсім інший бік. Про те, чого можна очікувати від літньої кампанії ворога, в ефірі медіа NV розповів військовий експерт Михайло Жирохов.

Жирохов заперечив висновки австрійського військового експерта Тома Купера, який переконаний, що ЗС РФ не мають потенціалу для продовження наступу в Україні або для початку нових наступальних дій. Український експерт нагадав, що росіяни тримають війська другого та третього резервів на прикордонних територіях поруч з Харковом. Але особливого успіху там немає, тому ворог зосередиться на іншому напрямку. Цей напрямок і є справжньою ціллю Кремля, впевнений Жирохов. На його думку, ціль літньої наступальної кампанії — Покровськ у Донецькій області.

"Удар на Харківщині, теоретично, може бути відволікаючим. А основну основний удар літньої компанії росіяни можуть, теоретично, готувати на зовсім іншому напрямку", — сказав він.

Якби росіяни мали успіх у наступ на Харків, то кинули б резерви на прорив, зауважив експерт. Але ЗСУ зупинили ворога на Харківщині й тепер резерви, а також сили, сконцентровані у напрямку Курахового та Вугледару, будуть кинуті на "більш прості шляхи". Після цього Жорохов згадав Краматорськ і Слов'янськ: на його думку, українське командування передбачає наступні напрямки ударів РФ, тому зараз посилено та швидко будують нову лінію укріплень.

"Очевидно, це розуміє і наше командування, тому що під Краматорськом та Слов'янськом зараз риють фортифікації такими темпами. Вони дуже-дуже потужні, за останній рік таких не було, скільки зараз виривається за тиждень", — пролунало в ефірі NV.

Наступ РФ - Жорохов про нові напрямки, див. з 5:10

Наступ РФ — деталі

На онлайн-карті бойових дій DeepState можна побачити ділянки фронту, які згадав Жорохов. На карті видно велику кількість атак ЗС РФ у напрямку Краматорська та Слов'янська, а також у напрямку Покровська (від Авдіївки) та Курахового (від Мар'їнки). Також можна помітити, що через останні два міста пролягають дві траси, які ведуть до обласних центрів України: траса T-50 — від Покровська до Дніпра, траса N15 — через Курахове до Запоріжжя.

Наступ РФ - місцерозташування Покровська та інших міст, яким загрожують росіяни
Фото: DeepState

Зазначимо, наступ РФ на Харків почався 10 травня і до кінця весни зупинився біля селища Липці та на вулицях всередині Вовчанська. Бійці ЗСУ пояснили, що втримують ворога на північ від обласного центру біля Липців, щоб не допустити до висот, з яких буде зручно завдавати масованих ударів по логістиці. У Вовчанську бригада Нацполіції "Лють" веде вуличні бої і вибиває противника з кожного будинку та підвалу, свідчать кадри, надані військовими.

Нагадуємо, 2 червня аналітики Інституту вивчення війни назвали інший варіант майбутнього наступу РФ. На їхню думку, ворог зосередиться на боях під Харковом і наступатиме з третього напрямку.

Теги за темою
війна Донбас Харків Донецька область Харківська область
Джерело матеріала
loader