«Інвестиції» у криптовалюту: поліція викрила мережу шахрайських колцентрів
«Інвестиції» у криптовалюту: поліція викрила мережу шахрайських колцентрів

«Інвестиції» у криптовалюту: поліція викрила мережу шахрайських колцентрів

Національна поліція викрила мережу шахрайських колцентрів, учасники якої під приводом інвестування у криптовалюту ошукували громадян України, Молдови, Казахстану та країн Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Національна поліція.

Встановлено, що організували й налагодили роботу злочинної мережі двоє уродженців Грузії. Один із них є довіреною особою «злодія в законі» на прізвисько Хмєло.

Маючи авторитет у кримінальних колах, фігуранти залучили до протиправної діяльності ще 12 громадян.

Кожен зі спільників відповідав за ввірений йому напрям, серед яких – забезпечення прикриття «бізнесу» та розподіл «виручки» між учасниками угруповання. Частина коштів ішла на поповнення злочинного «общака».

Оператори колцентрів телефонували людям, представлялися співробітниками фондових бірж і пропонували вкласти кошти у криптовалюту.

Використовуючи психологічні прийоми, вони запевняли громадян в отриманні інвестиційного прибутку. Потерпілі переказували гроші на електронні гаманці та банківські картки. За такою схемою шахраї ошукали громадян України, Молдови, Казахстану та країн ЄС на кілька мільйонів гривень.

«Інвестиції» у криптовалюту: поліція викрила мережу шахрайських колцентрів - Фото 1

У результаті спецоперації правоохоронці затримали 14 учасників угруповання, зокрема його лідерів.

Фігурантам оголосили підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 та 2 ст. 255 – створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній; ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 – шахрайство.

«Інвестиції» у криптовалюту: поліція викрила мережу шахрайських колцентрів - Фото 2

На території Києва та області правоохоронці провели загалом майже 40 обшуків за місцями проживання та у транспортних засобах зловмисників. У результаті вилучили 12 автомобілів преміум-класу, зокрема Mercedes, Porsche та BMW, а також 136 одиниць комп’ютерної техніки, 951 сім-картку, 455 стартових пакетів, чорнові записи, 64,5 тис. доларів, понад 311 тис. гривень і 4,6 тис. євро.

Усім підозрюваним обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, до Чехії екстрадували шістьох іноземців, підозрюваних у причетності до масштабногоміжнародного колцентру, що діяв в Одесі.

Теги за темою
поліція
Джерело матеріала
loader
loader