Період пекельної спеки на Землі добігає кінця: коли жителі планети відчують прохолоду
Період пекельної спеки на Землі добігає кінця: коли жителі планети відчують прохолоду

Період пекельної спеки на Землі добігає кінця: коли жителі планети відчують прохолоду

Дослідники вважають, що в найближчі кілька місяців нестерпна спека на планеті піде на спад, а місяці рекордної спеки нарешті відступлять.

Минулий рік офіційно став найспекотнішим в історії спостережень, внаслідок чого на світ обрушилися неймовірні хвилі тепла, посухи та лісових пожеж. Ба більше, вчені виявили, що неймовірно спекотний період на планеті зберігався останні 11 місяців поспіль, а нинішній рік, згідно з прогнозами дослідників, імовірно, поб'є рекорд попереднього року, пише Science Alert.

На щастя, є і хороші новини, експерти метеорологічного агентства ООН вважають, що місяці рекордної спеки на Землі незабаром вщухнуть. Основною причиною відступу спеки є ознаки відступу Ель-Ніньйо в Тихому океані, що впливає на погоду по всьому світу. Передбачається, що найближчими місяцями на зміну Ель-Ніньйо прийде Ла-Нінья, а разом із ним і більш прохолодні погодні умови.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дослідники зазначають, що перші наслідки впливу Ла-Нінья будуть відчутні вже за кілька місяців, оскільки потепління погодних умов Ель-Ніньйо, що стартувало з середини 2023 року, сприяло різкому підвищенню температури по всій земній кулі. Ба більше Саме це явище частково стало причиною виникнення екстремальних погодних явищ у світі. Тепер, на щастя для жителів планети, вчені фіксують ознаки закінчення Ель-Ніньйо.

Водночас учені попереджають, що глобальні температури продовжать зростати в довгостроковій перспективі — причиною тому є антропогенна зміна клімату, яка й надалі поглиблюватиме екстремальні погодні умови, а також змінюватиме кількість і характер сезонних опадів, і температурний режим.

Зазначимо, що Ла-Нінья спричинить похолодання поверхні океану на великих ділянках тропічного Тихого океану. Явище також стане причиною великих вітрів і дощів, спричинить зміни атмосферного тиску. Відомо, що Ла-Нінья, як і Ель-Ніньйо, впливає на погоду по всій земній кулі, особливо в тропіках.

Дані свідчать про те, що з імовірністю в 60% Ла-Нінья вступить у свої права в період з липня по вересень 2024 року, з імовірністю 70% це станеться в період з серпня по листопад. На щастя для планети, шанси на відновлення Ель-Ніньйо незначні.

Статистика свідчить про те, що з червня 2023 року, завдяки впливу Ель-Ніньйо, щомісяця на планеті встановлювався новий температурний рекорд. Загалом минулий рік офіційно було визнано найспекотнішим за всю історію спостережень, причому підвищення температури спостерігалося не тільки на суші, а й в океані. У підсумку цього року на нас чекає неймовірний сезон штормів — урагани посилилися через умови Ель-Ніньйо в Тихому океані.

Водночас учені попереджають, що прихід Ла-Нінья не змінить ситуацію кардинально — Земля й надалі нагріватиметься через використання і видобуток викопного палива, що виробляє парникові гази. Більша частина надлишкового тепла планети, спричиненого зміною клімату, зберігається в океанах, а тому винятково високі температури поверхні моря продовжуватимуть відігравати важливу роль найближчими місяцями.

Раніше Фокус писав про те, що на Землі настав найспекотніший період за останні 100 000 років.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader