Справжня альфа. Одноока вовчиця-довгожителька народила рекордну кількість дитинчат
Справжня альфа. Одноока вовчиця-довгожителька народила рекордну кількість дитинчат

Справжня альфа. Одноока вовчиця-довгожителька народила рекордну кількість дитинчат

Дослідники вважають, що самка, на ім'я Вольф 907F, з Єллоустоуну встановила одразу два рекорди — народила найбільшу кількість цуценят і дожила до 11 років.

Тривалість життя сірих вовків (Canis lupus) становить від 3 до 4 років, а тому їм рідко вдається дожити до 11 років, не кажучи вже про народження цуценят у цьому віці. Однак у Єллоустоунському національному парку мешкає унікальна альфа-самка, якій не тільки вдалося дожити до 11 років, а й народити свій 10 виводок цуценят, пише Live Science.

За словами наукового співробітника Єллоустоунського проєкту вовків Кіри Кессіді, одноока альфа-вовчиця, на ім'я Вольф 907F, імовірно, є абсолютною рекордсменкою одразу у двох категоріях: по-перше, їй вдалося дожити до вельми похилого віку за мірками сірих вовків, по-друге, за свої 11 років вона встигла народити 10 поколінь щенят, причому останнє з них з'явилося минулого місяця.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами Кессіді, дані свідчать про те, що лише одному з 250 вовків у Єллоустоуні вдається досягти 11-річчя. Відтоді як вовків було завезено до національного парку 1995 року, вчені зареєстрували лише шість випадків подібного довгожительства. Дані спостережень свідчать про те, що найстарішому вовку було 12,5 років.

Вовчиця, на ім'я Вольф 907F — найстаріший вовк, який прожив усе життя на Північному хребті парку, де більше здобичі, однак і конкуренція за неї значно вища. На жаль, вовки, як правило, рідко вмирають від старості в дикій природі, за даними дослідників, найбільшу небезпеку для цих тварин становлять інші вовки.

За словами Кессіді, у такому місці, як Єллоустоун, головною причиною смерті вовків є бійка між зграями або один з одним. Фактично подібні сутички становлять близько половини всієї смертності вовків.

Відомо, що Вольф 907F — альфа-самка зграї Джакшен-Б'ютт, до якої в будь-який момент входить від 10 до 35 особин. Дослідники зазначають, що така зграя вважається великою, оскільки середній розмір вовчої зграї, як правило, становить близько 12 особин — така кількість тварин у зграї дає змогу знизити ризик бути вбитими під час територіальних боїв.

Wolf 907F лежить у снігу в Єллоустоні, 2015 рік
Фото: Kira Cassidy/NPS

За словами дослідників вік Вольф 907F насправді є перевагою серед інших зграй, тому що зграї, де є літні вовки, є більш успішними в конфліктах між зграями. Ймовірно, важливу роль відіграє досвід і накопичені знання, які дають перевагу в стресових ситуаціях. Кессіді зазначає, що зграя Джанкшен-Б'ютт рідко залишає кордон Єлловстоуна і що Wolf 907F "кмітливий", коли йдеться про такі речі, як перетин доріг і уникнення людей.

Не менш дивовижним видається й те, що Вольф 907F вдається зберігати своє лідерство лише з одним оком. Вчені не впевнені, як саме самка травмувалася, але її ліве око було маленьким і запалим ще до того, як їй виповнилося чотири роки.

За словами Кессіді, як і інші ватажки зграї, Вольф 907F з віком дедалі рідше полює разом зі своєю зграєю і проводить більшу частину часу, піклуючись про цуценят. Дослідники повідомляють, що цього року в неї народилося 3 цуценята, що менше за середній послід — 4-5 цуценят. Утім, це зовсім не дивно — з віком кількість потомства зменшується. До слова, деякі з нащадків Вольф 907F сьогодні очолюють власні зграї, але більшість її дитинчат, на жаль, не досягають дорослого віку.

Раніше Фокус писав про те, що вчені зняли запеклий бій вовка-одинака і тюленя.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader