Суд на Миколаївщині визнав ухилянтом батька дитини з інвалідністю
Суд на Миколаївщині визнав ухилянтом батька дитини з інвалідністю

Суд на Миколаївщині визнав ухилянтом батька дитини з інвалідністю

У суді обвинувачений щиро покаявся. Реальний термін за ґратами йому замінили на умовний термін.

Кривоозерський районний суд Миколаївської області визнав винним чоловіка, який виховує неповнолітню дитину з інвалідністю, в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації. Покарання у вигляді трьох років тюрми суд замінив на два роки іспитового терміну. Деталі справи були опубліковані в Судовому реєстрі.

Судячи з матеріалів справи, обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до служби у березні 2022 року.

Через рік, у червні 2023-го йому вручили "бойову" повістку, яка передбачає відправку до лав ЗСУ. Однак він відмовився її брати, пояснюючи не бажанням вступати до лав ЗСУ. Також обвинувачений не з’явився у визначений день (9 червня 2023 року) на пункт збору мобілізованих. У матеріалах справи зазначалося, що чоловік не мав права на відстрочку.

"Діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на ухилення від мобілізації, останній відмовився від отримання повістки, пояснюючи це тим, що не бажає проходити службу в Збройних Силах України", — сказано у матеріалах справи.

Вже під час судового засідання обвинувачений визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення та розкаявся у вчиненому розкаюється. Він пояснив, що не може вступити до лав ЗСУ, оскільки має хвору дитину, яка потребує його допомоги. Окрім того, він попросив врахувати, що з 2022 року в лавах ЗСУ перебуває його рідний батько, а він своєю чергою є єдиним, хто піклується про свою родину та родину батьків.

Факт наявності хворої дитини 2013 року народження був підтверджений у суді медичним висновком, який долучили до кримінальної справи.

У вироку вказано, що беручи до уваги наведене, суд встановив, що "обвинувачений, бувши військовозобов`язаним, придатним за станом здоров`я для проходження військової служби, не маючи права на відстрочку від проходження служби під час мобілізації на особливий період, отримавши особисто повістку, без поважних причин не прибув до ТЦК, чим ухилився від призову за мобілізацією".

Його визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначили йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. Але враховуючі обставини, замінили роки за ґратами на два роки випробувального терміну. Обвинувачений може подати апеляцію.

Але стаття 23 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію надає відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для жінок та чоловіків, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Нагадаємо, Фокус порівнював мобілізацію в Україні та Росії, адже в обох країнах триває цей процес. Києву і Москві потрібна величезна кількість військ, але якщо першій стороні це необхідно для захисту своєї країни, то другій — для продовження загарбницької війни.

Джерело матеріала
loader
loader