Позаземне життя на Марсі: вчені зробили важливе відкриття, яке багато що змінює
Позаземне життя на Марсі: вчені зробили важливе відкриття, яке багато що змінює

Позаземне життя на Марсі: вчені зробили важливе відкриття, яке багато що змінює

Виявлена органічна речовина на Червоній планеті спровокувала появу припущень, що вона була створена інопланетним життям.

На поверхні Марса виявлено багато свідчень того, що в далекому минулому там був помірний клімат і існували річки та озера з рідкої води. Коли марсохід Curiosity виявив органічну речовину в стародавніх відкладеннях на дні колишнього озера в кратері Гейл, деякі вчені поспішили припустити, що цю речовину створило позаземне життя. Але автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Geoscience, вважають, що це не так, пише Universe Today.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На Землі існує три ізотопи вуглецю: вуглець-12, вуглець-13 і вуглець-14. Останній дуже рідкісний і нестабільний, а тому розпадається на азот-14. Весь вуглець на Землі на 99% складається з вуглецю-13, і на 1% — з вуглецю-12.

Органічний вуглець на Марсі

Марсохід Curiosity виявив органічний вуглець у відкладеннях колишнього озера на дні картера Гейл. Органічний вуглець зазвичай описують як атоми вуглецю, ковалентно пов'язані з атомами водню, і він є основою органічних молекул.

На поверхні Марса виявлено багато свідчень того, що в далекому минулому там був помірний клімат та існували річки й озера з рідкої води
Фото: NASA

Вуглець в органічному вуглеці може бути або вуглецем-12, або вуглецем-13, і їхня кількість має важливе значення. Марсохід NASA виявив від 200 до 273 частин на мільйон органічного вуглецю. Це була майже така сама кількість або навіть більша, ніж виявлена в найсухіших місцях на Землі.

Цей вуглець є важливим свідченням для розуміння історії Марса. Він може розповісти вченим про атмосферні процеси на планеті та умови навколишнього середовища і навіть про те, чи був Марс колись населеною планетою.

Виявилося, що співвідношення ізотопів у марсіанському вуглеці інше, ніж на Землі. Він має меншу кількість вуглецю-13 порівняно з вуглецем-12. Автори дослідження спробували з'ясувати в чому причина, адже необхідний механізм, відповідальний за сильне виснаження кількості вуглецю-13. Співвідношення стабільних ізотопів у вуглеці на Марсі показало, що в ньому міститься від 0,92% до 0,99% вуглецю-13.

Результати дослідження

Якимось чином за минулі мільярди років кількість вуглецю-13 зменшилася. Вчені змоделювали різні марсіанські атмосферні умови, щоб подивитися, що станеться. Їхні результати показують, що поділ ізотопів під дією сонячного ультрафіолетового випромінювання відповідальний за виснаження запасів вуглецю-13 на Марсі.

Вуглець-12 і вуглець-13 по-різному реагують на ультрафіолетове світло. Перший переважно поглинає випромінювання, що призводить до утворення монооксиду вуглецю з малою кількістю вуглецю-12. Залишається CO2, збагачений вуглецем-13. Учені спостерігали цей процес у верхніх шарах атмосфери Землі та Марса.

Коли марсохід Curiosity виявив органічну речовину в стародавніх відкладеннях на дні колишнього озера в кратері Гейл, деякі вчені поспішили припустити, що цю речовину створило позаземне життя
Фото: NASA

За словами вчених, в атмосфері Марса, де мало кисню, CO2, збагачений вуглецем-13, перетворився б на формальдегід і, можливо, на метанол. Але ці сполуки не залишалися стабільними. У перші дні існування Марса температура поверхні була близька до точки замерзання води і ніколи не перевищувала приблизно 27 градусів Цельсія. У цьому діапазоні температур формальдегід та інші сполуки могли розчинятися у воді. Звідти вони зібралися у відкладеннях на поверхні планети.

Органічні речовини на Марсі не мають стосунку до життя

Також моделювання показало, що в атмосфері Марса зі співвідношенням CO2 до CO 90:10, 20% CO2 перетворилося б на CO, що призвело до того співвідношення ізотопів вуглецю в осадових породах, яке було виявлено. Вчені вважають, що атмосферний CO, можливо, не був єдиним джерелом органічних речовин, що потрапили до осадів. Але в будь-якому разі результати свідчать, що цим не стоїть позаземне життя.

Хоча дослідження показує, що виробництва виявленої органічної речовини не обов'язкова наявність життя, це не означає, що його ніколи не було на Марсі.

Як уже писав Фокус, розгадка таємниці наднових ховається на Місяці і вчені з'ясували, як її виявити. Нова технологія може допомогти дізнатися більше про життя і смерть масивних зірок при вивченні місячного пилу.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader