Загальмував в останній момент: Китай показав приземлення свого апарата на Місяць
Загальмував в останній момент: Китай показав приземлення свого апарата на Місяць

Загальмував в останній момент: Китай показав приземлення свого апарата на Місяць

Посадковий модуль "Чан'е-6" займеться дослідженням зворотного боку супутника Землі.

Кількома днями раніше посадковий модуль Китаю "Чан'е-6" успішно приземлився на зворотному боці Місяця. Національне космічне управління Китаю (CNSA) опублікувало відео моменту спуску апарату на поверхню супутника, яке записали його бортові камери, пише New Atlas.

Після успішного приземлення апарат візьметься за свою основну місію: він використає свою роботизовану руку і бур для збору зразків місячних порід і ґрунту. Зазначається, що матеріал на зворотному боці Місяця збиратимуть уперше в історії.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Згідно з даними CNSA, за допомогою супутника-ретранслятора "Цюецяо-2" посадковий модуль приземлився в басейні Південного полюса — Ейткен ще в неділю, 2 червня.

"Комбінація апарату, що спускається, і злітно-посадкової станції "Чан'е-6" здійснила м'яку посадку в неділю на загадковій зворотній стороні Місяця. Це ще одна важлива віха для космічного корабля. Місія — перша у своєму роді. Зонд був запущений 3 травня і вийшов на місячну орбіту 8 травня. Посадка пройшла гладко, як і планувалося", — коротко повідомили про місію в китайському космічному агентстві.

Китайські вчені вибрали басейн Аполлона для своєї місії, оскільки це був ідеальний тестовий майданчик для приземлення на нерівній стороні Місяця.

В основне завдання модуля входить збір 2 кг матеріалу з місця свого приземлення. Протягом кількох днів він використовуватиме свою роботизовану руку для збору зразків, а бур — для підземних ґрунтів.

Далі "Чан'е-6" зустрінеться з іншим космічним апаратом на місячній орбіті, звідки почне свою дорогу додому. Очікується, що апарат приземлиться в регіоні Внутрішньої Монголії приблизно 25 червня.

Це вже друга висадка китайських апаратів на Місяць, ще 2019 року посадковий модуль "Чан'є-5" приземлився на ближній бік супутника.

У CNSA додали, що перед посадкою "Чан'е-6" завис на висоті 100 метрів над поверхнею і використовував лазерне 3D-сканування, щоб отримати точні дані про місце приземлення.

Щойно місце для приземлення було обрано, апарат почав знижуватися вертикально з невеликою швидкістю. У безпосередній близькості від поверхні двигуни апарата були заглушені, а буферна система допомогла апарату досягти поверхні у вільному падінні, щоб плавно приземлитися в басейні Південний полюс — Ейткен.

Нагадаємо, Китай відправить посадковий модуль на Місяць туди, де NASA висадить астронавтів. Китай спробує приземлити свій модуль на освітленому краю кратера Шеклтон недалеко від Південного полюса Місяця під час своєї місії "Чан'е-7".

Джерело матеріала
loader
loader