Без світла: чому не завжди графіки збігаються з відключеннями електроенергії
Без світла: чому не завжди графіки збігаються з відключеннями електроенергії

Без світла: чому не завжди графіки збігаються з відключеннями електроенергії

Без світла: чому не завжди графіки збігаються з відключеннями електроенергії

Відповідь дав гендиректор Yasno.

Через постійні удари Росії по об’єктам критичної інфраструктури, українці знову живуть в умовах постійних відключень світла. Часто можна почути скарги, що графіки відключень світла не працюють.

Гендиректор постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко розповів в інтерв’ю «Економічній правді», чому не дотримуються графіки вимкнення.

Він зазначив, що ведеться статистика відключень і в компанії 95-97% графіків збігаються. Але є кілька причин, коли це відбувається.

«Перша – дуже швидко змінюється споживання. Я називаю це диспетчерською грою. Наведу приклад. Є дві лінії і треба зробити так, щоб у них світло було 50 на 50, тобто рівно по чотири години. У певний момент треба вимкнути одну лінію та ввімкнути іншу, але це не відбувається одномоментно, за одну секунду. Важливо витримати ліміт. Наприклад, кожна з ліній – це 50 МВт споживання. Вимикають одну, вмикають іншу, а на другій різко зросло споживання. Воно вже не 50 МВт, як очікувалося, а 80 МВт. Тобто щоб витримати баланс, треба когось загасити з першої лінії. Потім це збалансовується, але люди все рахують по хвилинах», – пояснив він.

Також, бувають випадки коли лінію треба перемкнути вручну.

«Друга – інколи не спрацьовує автоматика і потрібно доїхати та вимкнути чи ввімкнути руками. Їздить бригада, вона може десь затриматися, потрапити в затор, тому завжди є операційний люфт, плюс-мінус 30 хвилин», – розповів Сергій Коваленко.

Також, за його словами, інколи люди не бачать світлосіру зону в графіках відключень. Він зазначив, що у Києві є три зони: одна гарантована, коли світло точно буде, друга – коли його точно не буде, і світло-сіра, коли воно може бути, а може не бути.

«Люди як оптимісти очікують, що в цей час електрика точно буде, але так відбувається не завжди», – пояснив він.

У Києві частіше, ніж в інших регіонах країни, відключають електрику, насамперед, через велику кількість критичної інфраструктури. Нагадаємо, у Yasno назвали несподівану причину, чому Київ є лідером з вимкнення світла.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader