Чиновників КМДА підозрюють на систематичному завищенні вартості тендерів під час ремонту інфраструктури внаслідок "прильотів"
Чиновників КМДА підозрюють на систематичному завищенні вартості тендерів під час ремонту інфраструктури внаслідок "прильотів"

Чиновників КМДА підозрюють на систематичному завищенні вартості тендерів під час ремонту інфраструктури внаслідок "прильотів"

У столичному КП "Київекпертиза", яке очолює Михайло Хорошевський, відбулись обшуки – слідчі дії проходили у справі про ймовірну розтрату міського бюджету. Комунальники, спільно з посадовцями Департаменту аудиту, могли вступати в "договірняки" з підрядними організаціями, які вдвічі-втричі завищували вартість робіт з відбудови зруйнованої війною інфраструктури. Деталі можливої тендерної схеми стали відомі СтопКору з інсайдерських джерел – їх висвітлив у першій частині масштабного розслідування журналіст Ігор Хмурий.

Ще у далекому 2009 році столичні підприємства та підрозділи, що проводять тендери самостійно, зобов’язали аналізувати потенційні ціни та погоджувати їх із Департаментом фінаудиту КМДА, який тоді був управлінням. Одним з ідеологів цієї "реформи" виступив саме Михайло Хорошевський, багаторічний очільник КП "Київекспертиза".

Чиновників КМДА підозрюють на систематичному завищенні вартості тендерів під час ремонту інфраструктури внаслідок "прильотів" - Фото 1

За даними джерел СтопКору, знайомих із ситуацією, це спричинило системне завищення фінансованих з бюджету робіт в декілька разів. Ще одна ймовірно корупційна складова: специфічні умови, які замовники прописують у тендерній документації під конкретних "переможців".

"Наприклад, наявність в штаті компанії експертів дуже високої квалифікації. І все це призводить до того, що тендер виграє підконтрольна цим особам компанія. Після чого, коли виконуються всі роботи і підписується акт виконаних робіт, ця група осіб отримує "відкат" у розмірі 10-15% від вартості виконаних робіт", – зазначає інсайдер, який з міркувань безпеки побажав залишитись анонімним.

Також відомо: У столичній адміністрації проводяться обшуки - ЗМІ

У випадку, якщо тендер все ж таки виграє "ліва" фірма, то в дію вступає очолюваний Оксаною Колтик Департамент фінаудиту КМДА – через комунальне підприємство Хорошевського, стверджує наш співрозмовник.

"Пані Колтик виписує направлення на проведення ревізії на тому об’єкті, де ви виконували роботи. На цьому етапі вступає у справу пан Хорошевський, який знаходить дуже велику кількість і дійсних, і вигаданих порушень. Після чого у вас є єдиний варіант – шукати вихід на цю групу осіб. Ви заносите 10-15% відсотків, плюс якусь додаткову компенсацію за те, що люди провели цілий комплекс робіт з виявлення порушень на вашому об’єкті. І у вас становиться все добре", – розповідає джерело.

Нагадаємо, у вересні 2022 року детективи Слідчого управління Нацполіції Києва ініціювали провадження за ознаками частини 4 статті 191 ККУ щодо столичних комунальних підприємств і підрядної компанії. Їх підозрюють у масштабному розкраданні коштів на ліквідації наслідків прильотів. По справі проходить і КП "Київекспертиза".

Раніше повідомлялось: У Києві судитимуть посадовця КМДА, який вимагав "відкат" з компенсації по кредиту в рамках держпрограми

Джерело матеріала
loader
loader