Порушення з боку ТЦК: представники Міноборони не прийшли на засідання в Раду, — нардеп
Порушення з боку ТЦК: представники Міноборони не прийшли на засідання в Раду, — нардеп

Порушення з боку ТЦК: представники Міноборони не прийшли на засідання в Раду, — нардеп

Народний депутат Андрій Осадчук заявив, що парламент надав ТЦК "дуже багато повноважень". У кожному ТЦК, можливо, потрібно роздрукувати і повісити на стіну 3 статтю Конституції, в якій ідеться про цінність життя і гідності людини в країні.

Жоден представник ТЦК і СП або Міністерства оборони не прийшов на засідання до Верховної Ради, на якому мали розглядатися ймовірні випадки порушення в процесі мобілізації. Про це в ефірі" Радіо Свобода" розповів народний депутат (Голос), перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

За його словами, на засіданні планували комплексно розглянути скандальні випадки з можливим порушенням прав людини в роботі ТЦК, про які дізналася громадськість.

"Учора на засідання ТСК, яка вже кілька місяців створена у Верховній Раді щодо можливих порушень у Міністерстві оборони, не прийшов жоден представник ТЦК, яких туди викликали, і представник Міністерства оборони", — сказав депутат.

Він зазначив, що представників ТЦК і Міноборони лише запрошували на засідання. Також можливий виклик "із суттєвими наслідками".

"Тобто, ми зараз у ситуації, коли державні органи, відповідальні за проведення процесу мобілізації, відповідальні за забезпечення прав і свобод людини і громадянина, вони зовсім не хочуть спілкуватися не просто з медіа, а навіть із депутатами Верховної Ради", — сказав Осадчук.

За його словами, вже ініційовано засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на якому мають перевірити дотримання прав громадян у першому півріччі 2024 року, а особливо в період після набуття чинності нового закону про мобілізацію 18 травня. Туди також планується запросити Уповноваженого з прав людини, представників Генерального штабу та Міністерства оборони.

За словами Осадчука, парламент надав ТЦК "дуже багато повноважень", про що було багато обговорень під час фінальних доопрацювань поправок.

"Але багато депутатів, зокрема я, попереджали, що "хлопці, ми вам даємо величезні повноваження, безумовно, для того, щоб ви забезпечували обороноздатність країни, але ви дуже обережно поводитеся з ними", — сказав нардеп.

Він також зазначив, що в кожному ТЦК, можливо, потрібно роздрукувати й повісити на стіну 3 статтю Конституції України, в якій ідеться про те, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Андрій Осадчук про засідання щодо порушення в процесі мобілізації (дивитися з 03:54)

Раніше ЗМІ повідомляли, що рахунки військовозобов'язаних, які вказали фейкові адреси в "Резерв+", можуть блокувати. За словами журналістів, для фізичних осіб штрафи за порушення військового обліку тепер становлять до 25,5 тисячі грн, а для бізнесу — до 59,5 тисячі грн. Якщо штраф не був сплачений добровільно, то людині можуть заблокувати банківський рахунок.

Теги за темою
Україна війна Збройні сили України Верховна Рада Скандал
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader