Сила є, розуму не треба. Учені з'ясували, що хулігани насправді менш розумні
Сила є, розуму не треба. Учені з'ясували, що хулігани насправді менш розумні

Сила є, розуму не треба. Учені з'ясували, що хулігани насправді менш розумні

Результати дослідження показують, що агресія зовсім не є ознакою виживання, а, ймовірно, навіть може бути ознакою дурості.

Австралійські сороки відомі своїм інтелектом, але не всі птахи, як виявилося, однаково розумні. У новому дослідженні вчені виявили одну характеристику, яка, ймовірно, є ознакою дурості, пише IFLScience.

У новому дослідженні вчені з Університету Західної Австралії виявили, що дурну сороку можна виявити, виглядаючи тих, хто погано поводиться зі своїми сусідами. Таким чином вчені дійшли висновку, що агресія зовсім не є ознакою виживання, а, ймовірно, є реакцією на те, що хтось занадто дурний, щоб знати, як поводитися добре.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відомо, що австралійські сороки не пов'язані з однойменними птахами північної півкулі. Раніше вчені виявили, що більшість представників цього виду можуть бути агресивними щодо людей у період розмноження. Інші дослідження також показали, що австралійські сороки також є одними з найрозумніших птахів на планеті.

Таким чином вчені дійшли висновку, що ці птахи надзвичайно товариські, а також альтруїстичні щодо своїх родичів. Але нове дослідження показує, що ця риса зовсім не є універсальною. Наприклад, деякі сороки люблять атакувати людей, які проходять повз, а інші дуже агресивні щодо інших птахів.

Що агресивніші сороки, то більш вони дурні
Фото: Mandy Ridley

За словами провідної авторки дослідження, докторки Ліззі Спічлі, вони з колегами спостерігали за групами західноавстралійського підвиду Gymnorhina tibicen dorsalis, які живуть у передмісті групами з шести дорослих особин. Під час дослідження вчені оцінили птахів за чотирма критеріями:

  • близькість;
  • афіліативна поведінка;
  • агоністична взаємодія;
  • вокалізації.

Крім того, вчені провели тест на інтелект, у якому птахам необхідно було клювати кришки, що повертаються у відповідь, причому винагорода ховалася лише за правильно кришкою. За словами співавторки дослідження, професорки Менді Рідлі, раніше вони з колегами розробили низку тестів для зміни різних аспектів інтелекту. Вчені виявили, якщо птахи були хороші в одному тесті, одні могли впоратися з будь-яким із них.

Під час дослідження сороки також пройшли тест на інтелект
Фото: Mandy Ridley

Цікавим виявилося те, що сороки, які зазнають агресії з боку родичів, насправді краще справлялися з тестами на інтелект, тоді як агресори — гірше справлялися з тестом. Автори дослідження пов'язують це зі старим прислів'ям: "Необхідність — мати винаходів". Якщо вас витісняють із легкодоступних ресурсів більш агресивні члени групи, вам потрібно проявити творчий підхід до пошуку альтернатив.

Зазначимо, що в цій роботі вчені не досліджували причинно-наслідковий зв'язок, а тому не знають, чи розвивають сороки, над якими знущаються, свій інтелект у відповідь на агресію. Припускається, що причина також може полягати в тому, що деякі птахи занадто дурні, щоб знайти нові джерела їжі, а тому просто залякують інших, щоб контролювати очевидні.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили, що ворони й сороки будують гнізда з пасток для птахів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader