Негативний рекорд. Вуглецеве забруднення Землі досягло свого піка: хто в цьому винен
Негативний рекорд. Вуглецеве забруднення Землі досягло свого піка: хто в цьому винен

Негативний рекорд. Вуглецеве забруднення Землі досягло свого піка: хто в цьому винен

Дослідники виявили, що забруднення викопним паливом продовжує нарощуватися попри всі спроби людства стримати його.

Кліматична криза не просто загрожує планеті в майбутньому, вона буквально вже тут: 2023 рік офіційно став найспекотнішим на Землі, унаслідок чого на світ обрушилися екстремальні хвилі спеки та посухи, а цьогорічний сезон ураганів в Атлантиці обіцяє бути найінтенсивнішим — настільки, що нам забракне імен, щоб назвати всі великі урагани, пише Futurism.

Останні кілька десятиліть світ прагне уповільнити зміну клімату на Землі, але, схоже, ці спроби марні. Нові дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) показують, що вуглекислий газ, який виділяється викопним паливом, досяг рекордного рівня в земній атмосфері. Раніше вчені вже встановили, що саме він має величезний вплив на потепління планети.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дані за травень поточного року показують, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері планети досягла майже 427 частин на мільйон. Це стрибок на три частини на мільйон порівняно з минулим піком. Ба більше, вчені стверджують, що це найвищий атмосферний рівень парникових газів, коли-небудь виміряний в історії.

За словами адміністратора NOAA Ріка Спінрада, вплив цього вибухового зростання, що змінює клімат, відчувається на планеті вже сьогодні: від інтенсивних стихійних лих до рекордної спеки. Наприклад, минулий рік став найспекотнішим в історії спостережень, до того ж рекордно високі температури спостерігалися не тільки на суші, а й в океані.

Дослідники також укотре заявили, що людству слід визнати явні сигнали про шкоду, яку завдає забруднення вуглекислим газом кліматичній системі, і вжити швидких заходів, щоб скоротити використання викопного палива.

З 1958 року вчені з Інституту океанографії Скріппса Університету Південної Каліфорнії відстежували рівні вуглекислого газу в атмосфері Землі. Вони виявили, що кількість CO2 у земній атмосфері поступово збільшувалася відтоді, як учені почали його вимірювати. Однак за останні кілька років спостерігалося рекордне прискорення цього історичного зростання: цифри Скріппса за січень-квітень 2024 року відображають найшвидшу концентрацію вуглецевого забруднення в атмосфері впродовж перших чотирьох місяців будь-якого іншого року у світі. історія інституту.

За словами Ральфа Кілінга, директора лабораторії Скріппса, проблема полягає в тому, що рівень CO2 в атмосфері Землі не просто найвищий за мільйони років, він також і зростає швидше, ніж будь-коли. Щороку досягається вищий максимум через спалювання викопного палива, яке викидає в атмосферу забруднення у вигляді вуглекислого газу

Раніше Фокус писав про те, що майбутнє на Землі під загрозою. 20 із 35 показників придатності до життя на межі

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader