Київські студенти вироблять евакуаційні електроноші для ЗСУ
Київські студенти вироблять евакуаційні електроноші для ЗСУ

Київські студенти вироблять евакуаційні електроноші для ЗСУ

Керовані електроноші студентів КПІ імені Сікорського використовуються для евакуації поранених бійців з гарячих точок, а також для транспортування протитанкових мін, снарядів та виконання інших завдань.

Про це повідомляє журнал «БЖ».

Ідея створення евакуаційних шасі на радіоуправлінні належить Дмитру Мамонову, переселенцю зі Слов’янська.

«Знайшли в інтернеті патент розробника Дмитра Мамонова, він погодився нам передати технологію виробництва і став керівником цієї затії зі студентами», — розповів журналу «БЖ» студент-розробник Іван Підпалько.

Основною перевагою електронош є їх мобільність та можливість швидкого складання й розкладання, що дозволяє перевозити їх у легковому автомобілі.

Технічні характеристики

  • Вага: близько 50 кг.
  • Вантажопідйомність: до 150 кг.
  • Керування: за допомогою пульта.
  • Дальність зв’язку: орієнтовно 20 м (тестували на 100 м).

«Їхнє застосування не передбачає керування на великій відстані, зазвичай поруч йде людина для супроводу. В майбутньому плануємо розробити більш захищений зв’язок та дистанційне керування, щоб зменшити людський фактор», — зазначає Іван.

Хоча електроноші мають недолік у вигляді низької висоти, що іноді потребує об’їзду перешкод, вони добре долають багнюку і залізничні колії.

Виробництво електронош здійснюється у майстернях КПІ, вартість матеріалів на одну одиницю становить близько 50 000 грн. Студенти планують виготовити п’ять електронош: три вже готові, проходять тестування і готуються до відправки на фронт.

Студенти-розробники мають ще один перспективний проект під назвою «Котигорошко», що передбачає створення спеціальної платформи для перевезення вантажів.

«Теоретично ми вже пропрацювали свою розробку, залишилося лише її реалізувати», — ділиться Іван.

Джерело матеріала
loader
loader