На Марсі вперше знайшли водяний іній – фото
На Марсі вперше знайшли водяний іній – фото

На Марсі вперше знайшли водяний іній – фото

Водяний лід виявили на найвищій горі Марса.

Вчені вперше виявили на вершинах найвищих гір Марса, які є вулканами, водяний іній. Гори в три рази перевищують Еверест і розташовані на екваторі Марса. Раніше вважалося, що водяний іній тут існувати не може. Відкриття зробили за допомогою орбітальних апаратів Trace Gas Orbiter і Mars Express Європейського космічного агентства.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Geoscience, пише The Guardian.

У провінції Фарсіда на Марсі, яка являє собою вулканічне нагір'я в районі екватора, розташовано 12 великих вулканів. Серед них виділяється і найвища гора в Сонячній системі – гора Олімп займає площу розміром із Францію, її висота 26 км. Водяний іній було виявлено на вершині цієї гори, а також ще двох у цьому ж регіоні.

Вчені кажуть, що раніше вважалося, що утворення водяного інею на екваторі Марса неможливе через те, що тонка атмосфера планети в поєднанні з сонячним світлом підтримують відносно високі температури, як на поверхні планети, так і на вершинах гір. 

Тож на Марсі відбуваються процеси, які дозволяють утворитися водяному інею навіть на екваторі.

"Це перший раз, коли ми виявили крижану воду на вершинах вулканів і вперше виявили крижану воду в екваторіальних регіонах Марса", — сказав Адомас Валантінас, планетолог з Бернського університету в Швейцарії та Університету Брауна в США.

За словами вчених, тонкий шар водяного льоду в кратерах вулканів має товщину, меншу за розмір волосини людини, і формується вночі, а потім випаровується незабаром після сходу Сонця. Але шар водяного інею вкриває величезну площу вулканів і в холодніші сезони на Марсі тут накопичується достатньо, щоб заповнити 60 олімпійських басейнів. Ця вода постійно переміщується між поверхнею та атмосферою планети протягом дня, який у холодні сезони на Марсі триває приблизно 24,5 години.

Вітри на Марсі, вважають учені, піднімаються схилами гір і переносять більше вологого повітря на вершини вулканів, де відбувається його конденсація і з'являється іній у певні сезони на Марсі.

Це відкриття може мати вирішальне значення для моделювання місцезнаходження води на Марсі і того, як відбувається її обмін між атмосферою і поверхнею Червоної планети. Це також може мати важливе значення для майбутнього дослідження Марса астронавтами.

Раніше ми писали, чому NASA досі не відправило астронавтів на Марс, хоча спроби були.

Джерело матеріала
loader
loader