Польоти на Марс під загрозою: астронавти можуть залишити свої нирки на Червоній планеті
Польоти на Марс під загрозою: астронавти можуть залишити свої нирки на Червоній планеті

Польоти на Марс під загрозою: астронавти можуть залишити свої нирки на Червоній планеті

Дослідники кажуть, що астронавти, ймовірно, зможуть долетіти до Марса, але на зворотному шляху їм знадобиться діаліз.

Місії на Марс можуть обійтися астронавтам надто дорого — призвести до незворотних пошкоджень нирок, пише DailyMail.

Нове дослідження, яке проаналізувало здоров'я 24 астронавтів, що побували на Місяці, показало, що в багатьох із них відбулися зміни в нирках. І це при тому, що більшість астронавтів провели в космосі від 6 до 12 днів. 8-річна подорож на Марс і назад може призвести до набагато серйозніших проблем із нирками.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дослідження показало, що в астронавтів можуть розвинутися такі проблеми, як камені в нирках, а деяким може знадобитися навіть діаліз.

За словами вчених, якщо не будуть розроблені нові ліки, серйозний ризик для здоров'я може поставити під загрозу будь-яку подорож на Червону планету. Зазначається, що подібні ліки також можуть бути корисними й на Землі: наприклад, запобігати пошкодженню нирок у хворих на рак людей, які проходять променеву терапію.

Аналіз впливу космічних польотів на здоров'я астронавтів провели експерти з Університетського коледжу Лондона. Дослідження було опубліковано в науковому журналі Nature Communications, і являє собою найбільший аналіз здоров'я нирок під час космічних польотів.

Учені й раніше знали про те, що космічні польоти можуть спричинити деякі проблеми зі здоров'ям. Серед них зазвичай перелічують втрату кісткової маси, ослаблення серця і зору, а також розвиток каменів у нирках.

Багато з перерахованих проблем викликані впливом космічного випромінювання, наприклад, сонячного вітру і галактичного космічного випромінювання. Від усього цього людей на Землі рятує магнітне поле планети.

Більшість же пілотованих космічних польотів відбувається на низькій навколоземній орбіті, де кораблі і люди отримують частковий захист від магнітного поля Землі. Але астронавти на Місяці зазнали повного впливу всіх перерахованих факторів, але на досить короткий час — від 6 до 12 днів.

Поки що ніхто всерйоз не вивчав те, які зміни відбуваються в нирках та інших органах людини внаслідок тривалих подорожей, які виходять далеко за межі магнітного поля Землі.

Група вчених із понад 40 установ на 5 континентах провела низку аналізів та експериментів, щоб з'ясувати, як політ на Марс може вплинути на нирки людини.

"Найтривожнішим відкриттям, принаймні для астронавта, який планує 3-річний політ на Марс, є те, що нирки мишей, які зазнали впливу радіації, що імітує галактичне космічне випромінювання, протягом 2,5 років, зазнали незворотного ушкодження та втрати функції нирок", — ідеться в дослідженні.

"Якщо ми не розробимо нові способи захисту нирок, я б сказав, що астронавти зможуть дістатися до Марса, але на зворотному шляху їм знадобиться діаліз", — каже перший автор дослідження Кіт Сью.

Він додає, що нирки пізно виявляють ознаки радіаційного ураження. Тому, коли проблеми з нирками стануть очевидними, буде занадто пізно щось робити.

Нагадаємо, політ на Марс негативно позначиться на мозку людини. Польоти в глибокий космос будуть виснажувати мозок астронавтів, але мікроби можуть допомогти вирішити цю проблему.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader