Білорусь постачала Азербайджану зброю перед війною з Вірменією - Politico
Білорусь постачала Азербайджану зброю перед війною з Вірменією - Politico

Білорусь постачала Азербайджану зброю перед війною з Вірменією - Politico

Білорусь постачала озброєння Азербайджану перед війною з Вірменією, хоча Єреван і Мінськ є членами Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) під егідою Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

"Білорусь поставила сучасну зброю заклятому ворогу Вірменії, хоча обидві країни нібито були союзниками в міжнародному оборонному пакті під керівництвом РФ", - пише видання з посиланням на документи, що свідчать про нібито передачу зброї Азербайджану.

Як зазначається, ці документи проливають нове світло на рішення Вірменіїцього тижня оголосити про вихід з ОДКБ.

У документах вказується, що Білорусь активно допомагала збройним силам Азербайджану в період між 2018 та 2022 роками, коли напруга у відносинах із Вірменією досягла піку. Послуги Білорусі включали модернізацію старого артилерійського обладнання та надання нового обладнання для радіоелектронної боротьби та систем безпілотників.

Зазначається, що зараз Вірменія перебуває на порозі історичного повороту у бік Заходу, все частіше звертаючись за захистом до Європи та НАТО після того, як десятиліттями покладалася на Москву.

Рішення Білорусі, вірного союзника РФ, надати Азербайджану передову військову техніку в період з 2018 по 2022 рік, що дало йому перевагу у війні зі своїм давнім суперником, буде розцінене Вірменією як зрада, пише Politico.

І Білорусь, і Вірменія є членами ОДКБ, пострадянського військового альянсу, який очолює Москва. Теоретично, його члени зобов'язані захищати одне одного у разі нападу. Азербайджан вийшов з організації-попередника блоку 1999 року.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна залишить Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Також голова уряду Вірменії заявив, щожоден офіційний представник його країни не поїде до Білорусі,поки керівником цієї країни є Олександр Лукашенко.

Теги за темою
Білорусь Зброя Вірменія Азербайджан
Джерело матеріала
loader
loader