В гаманцях українців з’являться нові гроші - у Нацбанку розповіли подробиці
В гаманцях українців з’являться нові гроші - у Нацбанку розповіли подробиці

В гаманцях українців з’являться нові гроші - у Нацбанку розповіли подробиці

Україна готується до масштабних змін у фінансовій системі після закінчення війни. Національний банк анонсував введення в обіг нових монет, які замінять існуючі 1 і 2 гривні. Що саме зміниться, та коли ми побачимо новий дизайн – читайте далі.

Монети номіналом 1 і 2 гривні, які були введені в обіг ще в 2018 році, викликали чимало нарікань серед українців. Схожий розмір та дизайн зробили їх майже однаковими, що створювало проблеми як для покупців, так і для продавців.

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube
Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Українці масово скаржаться, що їх майже неможливо розрізнити, зазначив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Щоб вирішити цю проблему, ще у 2021 році в НБУ було ухвалено рішення про редизайн монет. Було створено робочу групу, яка зайнялася розробкою нового вигляду.

Незважаючи на активну роботу над новим дизайном, процес було зупинено через початок війни. Проте, НБУ не відмовився від своїх планів, і нові монети обов'язково з'являться після закінчення воєнних дій.

Монети нового зразка могли з'явитись в обігу вже зараз, але, на жаль, у процес втрутилась війна, розповів Олексій Шабан. Тож тепер на їх появу можна очікувати вже після закінчення війни.

Хоча точний дизайн нових монет поки що тримається в секреті, вже відомо, що він буде кардинально відрізнятися від попереднього. Олексій Шабан також не виключає можливості обговорення нового дизайну з громадськістю.

Зміна дизайну грошей є звичайною практикою в усіх центробанках світу. І наш НБУ у цьому не виняток," — підкреслив топчиновник НБУ.

Такі зміни мають проводитися в середньому раз на сім-десять років, у першу чергу, для підвищення захищеності готівки, сказав Шабан.

"Монети після редизайну виглядатимуть зовсім по-різному," — запевнив Олексій Шабан.

Нагадаємо,Гетманцев анонсував підвищення податків: "Всі разом власним коштом профінансуємо"

Також, Почали зникати депозити: клієнти ПриватБанку не знають, де шукати свої заощадження

Теги за темою
Нацбанк
Джерело матеріала
loader
loader