Вивели з приміщення: в Одесі відвідувачам публічного заходу відмовили в українській мові. Відео
Вивели з приміщення: в Одесі відвідувачам публічного заходу відмовили в українській мові. Відео

Вивели з приміщення: в Одесі відвідувачам публічного заходу відмовили в українській мові. Відео

В Одесі стався черговий скандальний інцидент на мовному ґрунті. Учасницю публічного заходу для підприємців Юлію Карабаджак вигнали із залу через прохання до спікера Олега Філішина говорити українськоюмовою.

Про ситуацію жінка розповіла у своєму Instagram. За словами блогерки, коли той почав виступ російською, она попросила говорити державною мовою, на що той відповів, що йому "так зручніше" і попросив не заважати.

Водночас аудиторія вибухнула оплесками. Звідусіль лунали голоси присутніх з порадами дівчині "найняти перекладача".

Після цього до Юлії та її подруги підійшов організатор заходу Віталій Ступаєнко та попросив покинути зал. Карабаджак зазначила, що до неї звернулися щодо співпраці ще у лютому і запевнили, що захід проходитиме "тією мовою, якою буде зручно". Після цього Юлія опублікувала застереження щодо відвідування цього заходу, а Ступаєнко у коментарях заявив про наміри покращувати подію та надалі використовувати українську.

Коли ж учасниці разом з організатором вийшли із залу, жінка нагадала про його обіцянку проводити заходи українською, а той відповів, що не може контролювати спікерів. Блогерка стверджує, що чоловік почав звинувачувати її у зриві заходу та дорікав їй "безкоштовною" можливістю.

Після того, як Карабаджак зробила публікацію про інцидент на своїй сторінці, з нею не спробували зв'язатися організатори. Водночас у своєму Instagram Ступаєнко вже попросив вибачення за ситуацію, що сталася. Він запевнив, що отримав багато хейту та обурених повідомлень, тому зв'язався з військовими і разом з ними записав відео вибачення.

Він запевнив, що його ніхто не змушував це робити, але запевнив, що вболіває за Україну і не хоче, щоб його вважали "якимось пропагандистом". Організатор запевнив, що надалі працюватиме над тим, щоб усі івенти відбувалися українською мовою.

Тоді як спікер, якому "зручніше" говорити російською, Олег Філішин написав у своєму Instagram знову-таки російською, що згодом запише відео звернення щодо заходу.

Вивели з приміщення: в Одесі відвідувачам публічного заходу відмовили в українській мові. Відео

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь у своєму Facebook відреагував на ситуацію. Він наголосив, що ініціатори "бізнес-заходу" порушили відразу декілька статей мовного закону і кримінального кодексу.

"Цькувати за мову та виганяти з публічної події – це і предмет уваги правоохоронних органів. Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання стосовно громадян України", – наголосив Кремінь.

Він висловив сподівання на реакцію місцевої влади, яка зобов’язана належним чином відреагувати.

"В цій ситуації, яка виникла під час війни, яка точиться і за право на українську, – особливо", – наголосив омбудсмен.

Вивели з приміщення: в Одесі відвідувачам публічного заходу відмовили в українській мові. Відео

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Раніше у Києві двоє прихильників "русского міра" напали на дівчину за її відмову розмовляти мовою країни-агресора РФ. Вони ображали її, кричали, що скоро прийдуть окупанти, а потім побили її та забрали телефон, але вона його під час конфлікту повернула.

– У Києві таксист Uklon відмовився чекати клієнтку з дитиною. Відео з розповіддю про свої дії водій виклав у соцмережах, називаючи українську мову, якою спілкувалась киянка, "жлобською".

– В Одесі у мовний скандал потрапила відома компанія з розробки програмного забезпечення Todor 3d. Українці дорікнули ІТ-підприємству, яке зараз веде операційну діяльність зі США, в небажанні переходити на українську мову спілкування.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

 
Джерело матеріала
loader
loader