Батарея з цегли. Незвичайний акумулятор нагрівається до 1800 градусів: де його застосують
Батарея з цегли. Незвичайний акумулятор нагрівається до 1800 градусів: де його застосують

Батарея з цегли. Незвичайний акумулятор нагрівається до 1800 градусів: де його застосують

Енергосховище з вогнетривкої цегли витримує температуру в 1801 градус Цельсія, що перевищує температуру плавлення сталі — 1371 градус.

Команда вчених зі стартапу Electrified Thermal Solutions (ETS) розробила незвичайну теплову батарею у вигляді дуже гарячих цеглин. Подробиці про новинку розповіло видання Inside Climate News.

Акумулятор являє собою цегляний блок з кераміки, такі часто використовуються в промислових печах і домашніх камінах. Однак його особливість у тому, що він може проводити електрику. Змінивши склад оксидів металів, що використовуються для виготовлення вогнетривкої цегли, вчені створили блоки, які можуть перетворювати електрику в тепло. Вони можуть нагріватися до температури майже 1801 градус Цельсія, що перевищує температуру плавлення сталі в 1371 градус Цельсія.

Вчені та батарея "Вулик Джоуля"
Фото: Barry Chin/The Boston Globe

Такий акумулятор просто не здатний горіти, і в цьому його величезна перевага, вважають розробники. Вони виклали цими цеглинами ізольований металевий контейнер, що діє як теплова батарея і зберігає тепло, що виділяється цеглою, протягом декількох днів. Система, що отримала назву Joule Hive ("Вулик Джоуля") розряджається шляхом пропускання повітря або іншого газу через цегляні канали для забезпечення тепла будь-якої печі, котла, турбіни. Така батарея згодиться для застосування в сталеливарній, цементній, скляній, хімічній і харчовій промисловості

Дослідники зазначають, що високі температури забезпечують безпрецедентну щільність енергії, що дає змогу зберігати теплову енергію з ефективністю щонайменше 95%. За даними Міністерства енергетики, проєкт дасть змогу скоротити викиди парникових газів, пов'язані з виробленням пари на електростанції, майже на 70%. Вчені не сумніваються, що технологію вдасться комерціалізувати.

Раніше цього року ETS отримав фінансування в розмірі 5 млн доларів від Міністерства енергетики США на будівництво та експлуатацію першого прототипу теплової батареї Joule Hive спільно з Південно-західним дослідницьким інститутом Сан-Антоніо. Частина гранту буде використана для включення батареї в роботу з галузевими партнерами 3M, Buzzi Unicem і Amy's Kitchen.

Раніше ми повідомляли про те, що вчені придумали новий спосіб видобутку "зеленої" енергії. Вони з'ясували, що енергія, яку генерують водорості, здатна живити низьковольтні пристрої, такі як датчики інтернету речей.

Теги за темою
енергетика
Джерело матеріала
loader
loader