Дарування нерухомості в Україні: як це зробити у 2024 році
Дарування нерухомості в Україні: як це зробити у 2024 році

Дарування нерухомості в Україні: як це зробити у 2024 році

Дарування нерухомості означає передачу її безоплатно від власника до одержувача. Це може бути квартира, будинок або земельна ділянка. Для цього потрібно укласти письмовий договір дарування і нотаріально його засвідчити.

Якщо дарувальник і одержувач є родичами першого або другого ступеня спорідненості (наприклад, батько - дитина чи брат - сестра), податок на дарування не стягується. Замість цього, потрібно оплатити послуги нотаріуса, які коштують від 6000 до 8000 гривень у 2024 році.

Підписання договору / фото: Freepik

Оформлення дарування вимагає присутності обох сторін угоди у нотаріуса. Після укладання договору нотаріус реєструє право власності на одержувача, і власник втрачає свої права миттєво.

У порівнянні з заповітом, дарування є більш складним у відмінностях, таких як неможливість його передумати чи розірвати без судового рішення.

Нотаріус, фото з pxhere
Нотаріус, фото з pxhere

Заповіт можна змінити або скасувати простіше. Також, дарування коштує більше, оскільки потребує оплати держмита у розмірі 1% від оціночної вартості майна.

Отже, обираючи між даруванням та заповітом, варто враховувати їх відмінності у процесі оформлення, вартості та можливості змін.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що шахраї нахабно обкрадають українців під час війни: як не стати жертвою аферистів

Вам буде цікаво дізнатися українцям пояснили, як звільнитися від важкого податку

Джерело матеріала
loader
loader