Чи мають право представники ТЦК затримувати людей для оновлення даних: роз'яснення Міноборони
Чи мають право представники ТЦК затримувати людей для оновлення даних: роз'яснення Міноборони

Чи мають право представники ТЦК затримувати людей для оновлення даних: роз'яснення Міноборони

Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не мають права затримувати громадян для того, аби вони оновили свої облікові данні. Працівники також не можуть доправляти військовозобовʼязаних до ТЦК. 

Це можуть робити лише правоохоронці. Про це йдеться у відповіді Міністерстві оборони України на запит українського ЗМІ. 

Там зазначили, що саме у поліцейських є право на адміністративне затримання та доправлення громадянина до ТЦК, а уповноважені представники ТЦК його не мають. 

Водночас у Міноборони наголосили, що під час дії воєнного стану працівники ТЦК вживають заходів разом з поліцейськими щодо адміністративного затримання та доставляння до ТЦК громадян, які відмовляються від отримання повісток або порушили правила військового обліку.

Про це сказано в абзаці 10 пункту 15 порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 16.05.2024 року №560. Тому представники ТЦК можуть бути присутні під час затримання громадян поліцією

"Так само не заборонено законом доставляти громадянина, який був затриманий поліцейським, на транспортному засобі ТЦК за умови присутності у ньому поліцейського. Не суперечить чинному законодавству і доставлення громадянина до ТЦК, яке відбувається добровільно (тобто не всупереч волі громадянина)", – сказали в міністерстві. 

Як повідомляв OBOZ.UA, працівники Національної поліції можуть примусово доставляти військовозобов'язаних до ТЦК та СП у разі вчинення ними правопорушень, передбачених статтями 210 і 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ідеться, зокрема, про порушення правил військового обліку та порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader