У PinchukArtCentre повернули викрадену роботу одеського художника
У PinchukArtCentre повернули викрадену роботу одеського художника

У PinchukArtCentre повернули викрадену роботу одеського художника

У PinchukArtCentre повернули викрадену роботу. Про це 19 червня повідомили у фейсбуці музею сучасного мистецтва в Києві.

- Ми раді повідомити, що викрадена художня робота поточної виставки повернута PinchukArtCentre. Інформацію про це передано до поліції. Наразі правоохоронці вирішуватимуть подальшу долю правопорушника. Деталі не розголошуються - ведеться слідство, - розповіли в PinchukArtCentre.

Художник та куратор однієї з поточних виставок Нікіта Кадан сказав Суспільне Культура, що за крадіжкою навряд чи стояли корисливі мотиви, оскільки це був "напевно, найбідніший об'єкт за всю історію" — "ані натяку на якусь "ринковість", майже невидимий навіть за життя автор". На його думку, найімовірнішим був "кураж" викрасти щось з мистецької галереї, або якісь персональні історії.

17 червня PinchukArtCentre повідомив, що з поточної виставки викрали художню роботу. Відповідне звернення подали в поліцію. Камери чітко зафіксували обличчя правопорушника, але в музеї закликали його повернути роботу протягом двох днів. У музеї зазначили, що за таку крадіжку передбачено від п'яти до восьми років.

За інформацією сайту Антикор та художниці Єви Поляк, роботу викрали у суботу з виставки "Непідвладне" одеських художників, куратором якої є Нікіта Кадан. А саме роботу з серії «Бризки» Андрія Лаврікова, також відомого як Борман (1975–2017). 18 червня на ютуб-каналі re:Animation rootS з’явилося відео, де чоловік, який називає себе Сергій Старковський, розповідає, що це він вкрав роботу. Він заявив, що художник був його другом та “винен гроші за траву ще з 2001 року”. Також чоловік назвав PinchukArtCentre “центром сучасного мистецтва олігарха Пінчука”.

  • 13 червня у Польщі затримали українця з картиною XVII століття, яку у 2005 році викрали з музею в Нідерландах.
  • 17 червня в Одесі 18-річний юнак пограбував жінку, щоб у майбутньому уникнути мобілізації через судимість.
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader