Виплати пенсіонерам із великим стажем: як розраховують розмір пенсії
Виплати пенсіонерам із великим стажем: як розраховують розмір пенсії

Виплати пенсіонерам із великим стажем: як розраховують розмір пенсії

Під час розрахунку пенсії обов'язково враховується заробітна плата за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року і до моменту призначення пенсії.

Розмір пенсії в Україні залежить від кількості стажу та розміру зарплати. Про це повідомляє видання "На пенсії".

Журналісти стверджують, що величина пенсії залежить від тривалості трудового стажу та рівня заробітної плати. За стажу в 40 років пенсія може становити приблизно 40% від заробітної плати. Однак методика розрахунку заробітної плати, яка використовується для визначення розміру пенсії, викликає сумніви у справедливості через недостатню індексацію.

Відповідно до попереднього законодавства, під час розрахунку пенсії громадянин міг подати довідку про заробітну плату за останні два або п'ять років. Це давало можливість обрати найвигідніші періоди або враховувати доходи за роки перед виходом на пенсію.

З 2004 року правила значно змінилися. Згідно з новими вимогами, під час розрахунку пенсії обов'язково враховується заробітна плата за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року і до моменту призначення пенсії.

За бажання людини та за умови наявності первинних документів про нарахування заробітної плати, можна додатково надати довідку про доходи за останні п'ять років до зазначеної дати. Однак важливо зазначити, що відмовитися від урахування заробітної плати після 2000 року неможливо.

Журналісти вказують, що іноді це може негативно позначитися на підсумковому коефіцієнті пенсії. Однак законодавство не передбачає можливості змінити це положення, тому можна вважати, що роз'яснення, отримане в Пенсійному фонді, не завжди є повністю коректним.

Раніше повідомлялося, хто може отримати максимальні пенсійні виплати в Україні. Так, українські пенсіонери, у яких стаж вищий за страхову норму, мають право на доплату.

Також нагадаємо, що українці без стажу можуть отримати соціальну допомогу замість пенсії. Оформити соцдопомогу можна в органах соцзахисту населення за місцем прописки або фактичного проживання. Крім цього, це можна зробити в ЦНАПі.

Джерело матеріала
loader