Швеція скаржиться на втручання Росії в роботу її супутників
Швеція скаржиться на втручання Росії в роботу її супутників

Швеція скаржиться на втручання Росії в роботу її супутників

Швеція скаржиться на втручання Росії в роботу її супутників

Це почалося одразу після вступу Швеції до НАТО, кажуть у шведському уряді.

Влада Швеції заявила, що Росія стоїть за «шкідливим втручанням» у її супутникові мережі, про що шведи почали говорити вже через кілька днів після вступу до НАТО 7 березня 2024 року, передає Bloomberg.

Шведське управління пошти та телекомунікацій (PTS) звернулося до ради з регламенту радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ) зі штаб-квартирою в Женеві, щоб вона розглянула втручання в роботу шведських супутників з боку Росії на зустрічі, яка розпочнеться у понеділок, згідно з листом до агентства ООН від 4 червня, про яке раніше не повідомлялося.

PTS поскаржилася на втручання Росії ще 21 березня, йдеться у листі. Це сталося через два тижні після того, як країна долучилася до Організації Північноатлантичного договору, зміцнивши позиції альянсу в Балтійському морі.

Росія все частіше намагається порушити роботу європейських комунікаційних систем після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році – це, зокрема, перевіряє бойову готовність Європейського Союзу та НАТО. Європейські супутникові компанії протягом кількох місяців зазнавали російських радіочастотних перешкод, що призводило до переривання мовлення та інших проблем зі зв'язком.

Шведська влада заявила, що втручання з боку Росії та окупованого Криму спрямоване проти трьох різних супутникових мереж Sirius, розташованих на орбітальній позиції у 5 градусах східної довготи. Це місце є однією з основних супутникових позицій, що обслуговують країни Північної Європи та Східної Європи.

«Ці порушення, звісно, серйозні і можуть розглядатися як частина ширших гібридних дій Росії, спрямованих проти Швеції та інших країн. Ми працюємо разом з іншими країнами, щоб знайти відповідь на це», – сказав прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

За словами Крістерссона, збій зачепив телемовлення і в Україні, яке спиралося на цільовий супутник, що належить шведській компанії, назву якої він не уточнив.

Франція, Нідерланди та Люксембург подали аналогічні скарги до МСЕ, який координує глобальне спільне використання радіочастот та супутникових орбіт. Країни планують обговорити проблему перешкод на засіданні Радіорегламентарного комітету наступного тижня.

У квітні Естонія та Фінляндія звинуватили Москву в глушенні сигналів GPS, порушенні польотів та морського сполучення під час перевірки стійкості технологічної інфраструктури членів НАТО.

Брюссель порушив це питання на засіданні Ради МСЕ на початку цього місяця. "Ми висловлюємо занепокоєння, оскільки кілька держав-членів МСЕ нещодавно постраждали від шкідливих перешкод, що впливають на супутникові сигнали, включаючно з GPS", – йдеться у заяві ЄС від 10 червня.

У травні Росія запустила в космос супутник, який, на думку розвідників США, здатний аналізувати та атакувати інші об'єкти.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader