Надихнулися дитячими іграшками: вчені створили цеглу для будівництва бази на Місяці
Надихнулися дитячими іграшками: вчені створили цеглу для будівництва бази на Місяці

Надихнулися дитячими іграшками: вчені створили цеглу для будівництва бази на Місяці

"Космічні цеглини" Європейського космічного агентства будуть виставлені в деяких магазинах Lego по всьому світу.

Вчені з Європейського космічного агентства (ЄКА) надихнувшись елементами знаменитого конструктора Lego, створили свої "космічні цеглини" для створення майбутніх баз на Місяці, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У ЄКА активно працюють над проектуванням баз та інфраструктури на Місяці, які будуть створені в рамках програми NASA "Артеміда" (Artemis). Вчені використовували деталі конструкторів Lego як модель, і за допомогою 3D-принтерів створили схожі "цеглини" з метеоритного матеріалу і полімеру.

За слова представників ЄКА, виникала ідея створити з космічного матеріалу "цеглини" схожі на деталі конструкторів, щоб можна було провести перевірку різних методів будівництва на Місяці. У результаті вийшли міцні будівельні блоки, які до того ж зможуть побачити люди в деяких магазинах Lego по всьому світу з 24 червня протягом трьох місяців.

У результаті вийшли міцні будівельні блоки, які до того ж зможуть побачити люди в деяких магазинах Lego по всьому світу з 24 червня протягом трьох місяців.
Фото: ESA

Науковці вважають, що для будівництва баз та інфраструктури на Місяці можна використати місячний реголіт, тобто шар породи та пилу, який покриває поверхню супутника.

На Землі дуже мало справжнього місячного реголіту, який доставили астронавти програми "Аполлон" понад 50 років тому, а також китайська місія "Чан'е-5" наприкінці 2020 року. До речі, ще трохи реголіту, але зі зворотного боку Місяця, 25 червня доставить на Землю місія "Чан'е-6". Як уже писав Фокус, з'явилася фотографія посадкового модуля на Місяці, який зібрав ці зразки, зроблена орбітальним апаратом NASA.

Щоб замінити місячний реголіт при створенні своїх "космічних цеглин", вчені з ЄКА використовували пил, взятий з метеорита, якому 4,5 млн років. Цей метеорит виявили на Землі 24 роки тому. До матеріалу каменю додали полілактид, тобто біорозкладний полімер та імітацію місячного реголіту. Після цього суміш використовували для створення "цегли" на 3D-принтерах.

Щоб замінити місячний реголіт при створенні своїх "космічних цеглин", вчені з ЄКА використовували пил, узятий з метеорита, якому 4,5 млн років.
Фото: ESA

ЄКА уклало угоду з NASA на реалізацію місячної програми "Артеміда", мета якої полягає в поверненні людини на Місяць вперше з часів програми "Аполлон". Востаннє астронавти побували на Місяці наприкінці 1972 року.

ЄКА в рамках партнерства з американцями, а також космічні агентства Канади, Японії та Об'єднаних Арабських Еміратів, будуватимуть першу орбітальну станцію біля Місяця під назвою Gateway.

Також Фокус писав про те, що третина галактик у Всесвіті — це калька Чумацького Шляху. Астрономи змогли з'ясувати, коли насправді сформувалися спіральні галактики.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader