Закон про демобілізацію 2024: у Раді розкрили бажані терміни, в які набере чинності
Закон про демобілізацію 2024: у Раді розкрили бажані терміни, в які набере чинності

Закон про демобілізацію 2024: у Раді розкрили бажані терміни, в які набере чинності

Нардепка Ірина Фріз підтвердила, що у Генштабі й Міноборони погодились на зміни в питанні демобілізації. Однак військове керівництво висунуло одну умову.

19 червня секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко розповів, що Генштаб ЗСУ задоволений результатами посилення мобілізації, і до кінця літа уряд може розпочати підготовку закону про демобілізацію. Того ж дня в ефірі "Еспресо" поділилась деталями нардепка і член цього комітету Ірина Фріз.

"На робочій групі з Міноборони й Генштабом дійсно головою було порушене питання необхідності розробки відповідного законопроєкту, який згідно з прикінцевим положенням закону про мобілізацію було довірено виконавчій гілці владі, тобто уряду", — підтвердила вона.

Демобілізація в Україні: терміни

Зі слів депутатки, на зустрічі домовились, що Генштаб ЗСУ та Міноборони 3-4 місяці відстежуватимуть темпи мобілізації. Якщо результати посилення мобілізації й далі будуть позитивними, вже у червні мають розробити законопроєкт про демобілізацію. Фріз зазначила, що тоді документ буде своєчасно розглянутий і ухвалений у парламенті.

"Бажано, щоб з грудня він вже набув чинності. Тому будемо дивитися, наскільки ці строки будуть витримані, а головне, наскільки дійсно закон про мобілізацію буде зберігати ту позитивну динаміку щодо поповнення нашого війська за новими правилами", — розповіла нардепка.

Демобілізація в Україні: законопроєкт

Вона додала, що фракція "Європейська Солідарність" у травні вже зареєструвала законопроєкт щодо демобілізації.

"Він полягає в тому, що 36 місяців безперервної військової служби, з яких 18 за бойовими розпорядженнями, є можливістю й аргументом для звільнення. Порядок звільнення можна обговорювати, але це абсолютно дієвий й абсолютно правильний алгоритм з огляду на потреби ЗСУ в доформуванні у разі звільнення тощо", — повідомила Фріз.

Коментар Ірини Фріз (про закон про демобілізацію — 27:00)

Нагадаємо, нардепка і заступниця голови оборонного комітету Ради Мар’яна Безугла заявила, що попри збільшення темпів мобілізації "ніякої демобілізації не розглядають".

У Міноборони пояснили, за яких умов та хто може затримувати українців й доставляти примусово у ТЦК.

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader
loader