Терміново вимкнути бойлери. Енергоаудитор звернувся до киян
Терміново вимкнути бойлери. Енергоаудитор звернувся до киян

Терміново вимкнути бойлери. Енергоаудитор звернувся до киян

Мешканцям Києва та інших міст, де зберігається гаряче водопостачання, треба повідключати бойлери, що дозволить економити електроенергію. Про це розповів в інтерв’ю «Економічній правді» голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин.

За його словами, мешканцям міст, де зберігається гаряче водопостачання, треба повідключати бойлери і перевірити централізоване гаряче водопостачання. У нових житлових комплексах є дахові котельні, і можна перейти на постачання гарячої води від них.

«Я рахував сумарну потужність бойлерів Києва, вийшло близько 300 МВт – це третина атомного енергоблока. Можна гігават побудувати, а можна ці 300 МВт у Києві зекономити, якщо не використовувати електроенергію для підігріву води в бойлерах», – зазначив Вадим Литвин.

До того ж, голова Асоціації енергоаудиторів зауважує, що бойлер споживає більше електроенергії, ніж кондиціонер.

«Зараз усі протидіють кондиціонерам, мовляв, повимикаємо всі, але побутовий кондиціонер споживає 500 Вт і він не працює постійно. Електробойлер споживає 2 тисяч Вт, у чотири рази більше, причому він довго працює», – сказав Литвин.

Крім того, він наголошує, що централізоване водопостачання є більш бюджетним у порівнянні з нагріванням води у бойлері.

«Це банально дешевше. Вартість кубометра гарячої води з бойлера після підвищення тарифу становить понад 250 грн, а для централізованого водопостачання вона субсидована – близько 100 грн. Тобто різниця у 2,5 рази. Навіть після приведення тарифу до ринкового різниця все одно буде досить суттєвою, тому це треба робити і завдяки цьому вивільнити достатньо велику кількість енергії», – додав він.

Джерело матеріала
loader
loader